Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager

Basescu a trimis cerere de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 131/2006

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis astazi, 2 octombrie, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 131/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Seful statului a precizat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2006 urmarea intarirea capacitatii institutionale a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), prin acordarea calitatii de persoana juridica si prin reducerea competentei acesteia la infractiunile foarte grave si la cele savarsite in conditiile specifice criminalitatii organizate. In acest context, presedintele Basescu considera ca aceste masuri ar permite canalizarea resurselor alocate DIICOT in directia combaterii marii criminalitati organizate, precum si o mai buna administrare a acestora.

De asemenea, avand in vedere specificul activitatii DIICOT, presedintele Romaniei subliniaza ca ordonanta a prevazut instituirea unui depozit special pentru „actiuni privind organizarea si   constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire”. Seful statului sustine, in context, ca respingerea acestei Ordonante aduce prejudicii asupra infaptuirii actului de justitie, afectand grav activitatea de combatere a criminalitatii organizate.

In concluzie, presedintele Romaniei considera ca respingerea acestui act normativ va avea consecinte grave, cum ar fi prelungirea duratei de instrumentare a dosarelor ca efect al declinarilor de competenta intre DIICOT si alte structuri de parchet, precum si intre diversele servicii si birouri din cadrul DIICOT. In acest sens, sustine Presedintele, ordonanta clarifica aspecte referitoare la competenta in materie de macro-criminalitate economico-financiara si prevedea unificarea competentei materiale intre structura centrala si cele teritoriale.

De asemenea, seful statului mentioneaza ca respingerea Ordonantei va aduce DIICOT in imposibilitatea de a-si concentra activitatea pe dosarele de mare criminalitate organizata din cauza supra-aglomerarii DIICOT cu dosare de complexitate redusa care ar putea fi instrumentate de alte structuri de parchet. In mod normal, precizeaza Presedintele, pe langa infractiunile grave cum ar fi: terorismul, infractiunile impotriva sigurantei nationale, traficul de persoane si traficul de droguri, care au ramas in competenta DIICOT, celelalte infractiuni sunt date in competenta acestei structuri, de regula, doar in masura in care sunt savarsite de grupuri de criminalitate organizata.

Presedintele Basescu considera ca respingerea acestui act normativ ar duce la dificultati organizatorice, in contextul in care, de la momentul publicarii Ordonantei, DIICOT a demarat procedurile de recrutare de personal. Anterior promovarii acestui act normativ, arata seful statului, in lipsa unei structuri economice si a unui buget propriu, DIICOT nu a beneficiat de dotarea necesara pentru desfasurarea cu operativitate a activitatii de urmarire penala.

Totodata, presedintele Romaniei sustine ca pot aparea dificultati legate de programele europene in desfasurare. In acest context, presedintele Traian Basescu aminteste ca, in calitate de persoana juridica, DIICOT are in curs de derulare doua programe Phare: Phare 2004, in valoare totala de 2.600.000 euro si Phare 2006, in valoare de 1.000.000 euro. In cadrul acestor  programe s-au derulat proceduri de achizitii de bunuri si servicii si s-au organizat intalniri cu caracter profesional intre procurorii DIICOT si alte autoritati ale statului roman sau straine. In aceste conditii, seful statului considera ca este nevoie de o continuare a activitatilor deja in curs de derulare.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, presedintele Romaniei solicita reexaminarea Legii trimise spre promulgare, in sensul aprobarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 131/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, urmand ca Parlamentul sa decida forma finala a legii.

Sursa: Amos News

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI