Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager

CSM a avizat amendamentele pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil cu amendamente proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.

Modificarile din proiect in forma propusa de Consiliul Superior al Magistraturii stabilesc urmatoarele: "Cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele militare si instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor fi urmarite sau judecate de parchetele civile sau instantele civile".

Proiectul vizeaza modificarea alin. (2) si (3) ale art. III din lege, care prevad ca toate cauzele care se aflau in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele sau instantele militare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 356/2006 si care ar fi de competenta parchetelor sau instantelor civile, continua sa fie urmarite sau judecate de parchetele sau instantele militare. Cauzele aflate in curs de judecata la data intrarii in vigoare acestei legi, urmeaza sa fie judecate de instantele competente conform dispozitiilor aplicabile anterior acestei date.

Ambele dispozitii au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 610 din 20 iunie 2007, cu motivarea ca mentinerea competentei parchetelor si instantelor militare pentru cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la data intrarii in vigoare a legii este nejustificata, in conditiile in care parchetele si instantele militare urmeaza sa continue instrumentarea unor cauze privind persoane care nu au calitatea de militari.

Curtea Constitutionala a apreciat ca aceasta derogare este vadit discriminatorie in raport cu criteriul avut in vedere de legiuitor la modificarea art. 35 alin. (1) si (2) Cod procedura penala, respectiv lipsa calitatii de militar a unora dintre faptuitori. S-a stabilit ca textele mentionate contravin prevederilor art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, care garanteaza egalitatea in drepturi,deoarece reglementeaza in mod diferit competenta de solutionare a unor cauze privind persoane avand acelasi statut si aflate in aceeasi situatie juridica.

Dispozitiile art. 147 alin. (1) din Constitutie impun aceste modificari. Dispozitiile constatate de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca in acest interval Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile cu dispozitiile Constitutiei iar pe durata acestui termen, respectivele dispozitii sunt suspendate de drept.

Sursa: Amos News

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI