Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele de hrana pentru persoanele private de libertate. VALORI ACTUALIZATE

Normele de hrana pentru persoanele private de libertate. VALORI ACTUALIZATE
Ministerul Justitiei a publicat un proiect de ordin de minstru privind valorile financiare actualizare ale normelor de hrana pentru persoanele private de libertate.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul ministerului, in temeiul dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului justitiei pentru aprobarea valorilor financiare actualizate ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate si Referatul de aprobare.

Ultimele valori ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate au fost actualizate la nivelul lunii aprilie 2020.

"
Avand in vedere ca, pentru perioada aprilie 2020 - aprilie 2022 indicele preturilor de consum pentru produsele alimentare publicat de Institutul National de Statistica este de 114,40 %, se impune actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate", se arata in referatul de aprobare.

Persoanele private de libertate au dreptul, simultan, la o singura norma de hrana si un singur supliment de hrana, cu urmatoarele exceptii: 

a) suplimentul pentru zile festive care se acorda persoanelor private de libertate complementar normei de baza si eventual suplimentului aferent;

b) suplimentul norma de hrana nr. 17 C care se acorda in cazul persoanelor private de libertate care presteaza activitati productive (munci usoare, medii sau grele) in atmosfera toxica sau in conditii de noxe profesionale.

In practica, la nivelul locurilor de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor au fost constatate dificultati in evidentierea valorii financiare a suplimentului la norma de hrana, distinct fata de valoarea financiara a normei de baza, din cauza faptului ca prepararea suplimentului de hrana calda se realizeaza odata cu prepararea normei de baza.

Ca atare, suplimentul de hrana calda nu reprezinta intotdeauna un fel de mancare diferit, ci o cantitate suplimentara de hrana care se adauga la norma de baza.

Ce prevede proiectul de Ordin de ministru


Art. 1
Se aproba valorile financiare actualizate ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2
(1) Valorile financiare ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate se stabilesc intre valorile minime si maxime prevazute in anexa prevazuta la art. 1.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in situatia in care, acordarea normei de baza si a suplimentului corespunzator acesteia implica prelucrarea termica a produselor, determinarea valorii financiare se poate efectua si prin cumulare, fara a depasi limitele valorii financiare maxime cumulate ale normelor respective, cu incadrarea intre valoarea financiara minima si maxima a normei de baza

(3) In aplicarea prevederilor alin. (2), suplimentele care pot fi prelucrate termic impreuna cu norma de baza sunt: Norma 17A – hrana calda, Norma 17B – hrana calda, Norma 18D si Norma 18E.

Art. 3
Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate duc la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.

Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului justitiei nr. 1365/C/2020 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 297 din 8 aprilie 2020.

Art. 5
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Valorile financiare ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate
(in lei exclusiv TVA)


1. Norma 12 C1 - Supliment pentru zile festive 
- valoare financiara minima/ maxima: 2.64/ 2.78

2. Norma 15 - Se acorda persoanelor minore si tinere retinute, arestate preventiv, condamnate la pedeapsa inchisorii sau la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privativa de libertate – aflate in centre de retinere si arestare preventiva, penitenciare, centre de detentie sau centre educative.
- valoare financiara minima/ maxima: 6.60/ 8.77

3. Norma 16 - Se acorda persoanelor majore retinute, arestate preventiv, aflate in centre de retinere si arestare preventiva, penitenciare, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privata de libertate, aflate in centre de detentie sau centre educative.
- valoare financiara minima/ maxima: 4.64/ 6.80

4. Norma 17 - Se acorda persoanelor majore, condamnate la pedeapsa inchisorii ori la  detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privativa de libertate.
- valoare financiara minima/ maxima: 4.64/ 6.80

5. Norma 17A - Supliment pentru munca usoara si medie: 
    • hrana rece  0.70 /  0.79
    • hrana calda  1.56/ 2.76

6. Norma 17B - Supliment pentru munca grea:
    • hrana rece 0.90/  0.98
    • hrana calda 1.78/ 3.04

7. Norma 17C - Supliment antidot 
- valoare financiara minima/ maxima: 0.65/ 1.64

8. Norma 18 - Bolnavi si gravide
- valoare financiara minima/ maxima: 5.35/ 7.91

9. Norma 18A - Supliment pentru gravide. Se acorda persoanelor retinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii ori la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privativa de libertate – femei gravide, in lunile 5 - 9 inclusiv, sau care au nascut si nu alapteaza copilul (pe perioada de  12 luni de la nastere)
- valoare financiara minima/ maxima: 1.96/ 2.23

10. Norma 18B - Supliment. Se acorda persoanelor  retinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii ori la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privativa de libertate - femei, care au nascut si alapteaza copilul pana la 1 an.
- valoare financiara minima/ maxima: 2.76/ 3.11

11. Norma 18C - Supliment. Se acorda  persoanelor retinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii ori la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privativa de libertate,  carora li se aplica insulino-terapie pana la starea de coma.
- valoare financiara minima/ maxima: 1.00/ 2.56

12. Norma 18D - Supliment. Se acorda  persoanelor retinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii ori la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura privativa de libertate, bolnave de TBC, HIV/SIDA.
- valoare financiara minima/ maxima: 2.47/ 3.15

13.Norma 18E - Supliment. Se acorda persoanelor retinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii ori la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura privativa de libertate, distrofice.
- valoare financiara minima/ maxima: 2.24/ 2.65

14. Norma 19 - Se acorda ca hrana rece, persoanelor  minore si tinere  retinute, arestate preventiv, condamnate la pedeapsa inchisorii sau la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura educativa privativa de libertate – aflate in centre de retinere si arestare preventiva, penitenciare, centre de detentie sau centre educative.
- valoare financiara minima/ maxima: 5.34/ 5.62

15. Norma 20 - Se acorda ca hrana rece, persoanelor majore retinute, arestate preventiv si celor condamnate la pedeapsa inchisorii sau la detentiune pe viata, precum si celor fata de care s-a dispus o masura privativa de libertate – aflate in centre de retinere si arestare preventiva, penitenciare, centre de detentie sau centre educative.
- valoare financiara minima/ maxima: 5.00/ 5.40

16. Norma 22 - Se acorda copiilor in varsta de la 0 - 5 luni, care se afla impreuna cu mamele lor in locurile de detentie.
- valoare financiara minima/ maxima: 4.14 / 4.77

17. Norma 23 - Se acorda copiilor in varsta de 6 -12 luni, care se afla impreuna cu mamele lor in locurile de detentie.
- valoare financiara minima/ maxima: 5.48 / 6.61

Potrivit Ministerului Justitiei, valorile financiare actualizate ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate, precum si impactul bugetar au fost calculate in baza datelor statistice furnizate de catre Institutul National de Statistica (http://statistici.insse.ro/), fiind avut in vedere indicele preturilor de consum pentru produsele alimentare (IPC Marfuri alimentare) pentru perioada aprilie 2020 – aprilie 2022.

In masura in care, pe parcursul dezbaterii publice si pana la aprobarea prezentului proiect, Institutul National de Statistica va actualiza indicele preturilor de consum pentru produsele alimentare (IPC Marfuri alimentare), valorile financiare actualizate ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate si impactul bugetar se vor  recalcula, se mai arata in comunicatul ministerului.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Normele de hrana pentru persoanele private de libertate. VALORI ACTUALIZATE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016