Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist din Serviciul de Ambulanta

Legea nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist din Serviciul de Ambulanta
Legea nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor civile care asigura asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat a fost publicata in Monitorul Oficial. Prezenta lege asigura o serie de drepturi si obligatii pentru personalul aflat in compunerea Sistemului national de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat. Asadar, E-Juridic va pune la dispozitie actul integral mai jos.

Legea a fost promulgata prin Decretul nr. 5/2021. Dupa publicarea in Monitorul Oficial nr. 27/2021, a devenit Legea nr. 5/2021.

Iata, asadar, Legea nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist din Serviciul de Ambulanta in forma sa integrala, asa cum se afla acum in vigoare.
L E G E
privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor civile care asigura asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat

Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementeaza Statutul personalului profesionist operativ de interventie, care acorda asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat in echipa, cu statut civil, din cadrul institutiilor si structurilor care compun Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat, cu exceptia compartimentelor de primire a urgentelor. 
(2) In sensul prezentei legi, serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov sunt cele definite potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Personalul aflat in contract cu serviciile publice judetene si locale Salvamont si cu serviciile publice judetene Salvaspeo, atestat ca salvator montan, respectiv ca salvator din mediul subteran si/sau subacvatic speologic, este asimilat personalului profesionist operativ prevazut de prezenta lege.

Art. 2. - (1) Personalul profesionist operativ de interventie, denumit in continuare personal profesionist operativ, este personal civil, poarta uniforma specifica si exercita atributiile specifice stabilite potrivit legii pentru aceste unitati strategice, parte a sistemului national de asistenta publica integrata de urgenta. Componenta si descrierea uniformei si a insemnelor distinctive se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne. 
(2) Personalul profesionist operativ care participa la acordarea asistentei publice integrate de urgenta detine competentele si pregatirea profesionala necesare, potrivit legii si este format din medici, asistenti medicali, ambulantieri/soferi autosanitara, operatori registratori de urgenta. 

Art. 3. - Activitatea personalului profesionist operativ are caracter permanent si obligatoriu, pentru continuitatea asigurarii asistentei medicale publice de urgenta si pentru pastrarea capacitatii de raspuns.

Art. 4. - (1) Pe perioada exercitarii atributiilor de serviciu, personalul profesionist operativ intervine cu profesionalism, disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate si respect fata de fiinta umana si are obligatia de a nu prejudica in niciun fel imaginea unitatii din care fac parte si de a nu submina increderea pacientilor. 
(2) Nu se considera prejudiciu, in sensul alin. (1), orice pozitie sau atitudine legata de dotarea, organizarea si functionarea serviciilor de asistenta publica medicala de urgenta.

Art. 5. - Personalul profesionist operativ raspunde disciplinar, civil si penal, dupa caz, pentru neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu.

Art. 6. - Personalul profesionist operativ care participa la acordarea asistentei medicale de urgenta beneficiaza de drepturi compensatorii, acordate potrivit prezentei legi, pentru conditiile speciale si riscurile pe care le implica exercitarea profesiilor.

Capitolul II - Selectionarea, pregatirea si incadrarea personalului profesionist operativ
Art. 7. - (1) Profesia de medic din cadrul serviciilor de asistenta publica medicala de urgenta se exercita de catre persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in medicina, si sunt:
a) medici cu specialitatea medicina de urgenta, angajati in cadrul unitatilor de primiri urgente si in cadrul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov;
b) medici cu specialitatea anestezie terapie intensiva, angajati in cadrul unitatilor de primiri urgente si in cadrul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov;
c) medici cu competenta/atestat in medicina de urgenta prespitaliceasca;
d) medici specialisti, medici de familie sau de medicina generala, angajati in cadrul compartimentelor pentru consultatii medicale de urgenta la domiciliu si transport sanitar neasistat din cadrul serviciilor de ambulanta judetene si Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov;
e) medici rezidenti in specialitatea medicina de urgenta sau anestezie terapie intensiva incepand cu semestrul II al anului III de pregatire; 
f) medici rezidenti in specialitatea medicina de familie si medicina interna incepand cu semestrul I din anul III de pregatire.
(2) Profesia de asistent medical din cadrul serviciilor de asistenta publica medicala de urgenta se exercita de catre persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare si detine atestate/cursuri in acordarea asistentei medicale de urgenta. Aceasta categorie presteaza activitate in cadrul serviciilor de asistenta publica medicala de urgenta, a unitatilor de primiri urgente sau in cadrul unui echipaj medical de urgenta in functie de tipul de ambulanta si/sau in dispecerat cu atributii si sarcini de serviciu prevazute in fisa postului.
(3) Profesia de ambulantier/sofer autosanitara din cadrul serviciilor de asistenta medicala de urgenta se exercita de catre persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: 
a) este posesor al permisului de conducere, pentru autovehicule din categoriile B si C, cu vechimea conform legii;
b) are instruire specifica in acordarea primului ajutor de baza si al asistentei medicale de urgenta in echipa;
c) detine diploma/certificat de absolvire a cursului de ambulantier acreditat potrivit legii;
d) are studii medii cu diploma de bacalaureat sau certificat de absolvire.
(4) Ambulantierul/soferul de autosanitara presteaza activitate in echipaje medicale de urgenta, consult la domiciliu si transport sanitar neasistat, cu responsabilitatea de a asigura deplasarea echipajului la locul solicitarii in siguranta si in cel mai scurt timp posibil, participand in actul medical sub coordonarea sefului de echipaj, avand atributii si sarcini de serviciu prevazute in fisa postului.
(5) Profesia de operator registrator de urgenta/dispecer din cadrul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta BucurestiIlfov se exercita de catre persoanele fizice care detin certificat/diploma de absolvire a cursului de operator/registrator de urgenta, recunoscut si autorizat potrivit legii.
(6) In sensul prezentei legi, salvatorul montan este persoana care detine atestat si care desfasoara activitatile specifice in conditiile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor masuri pentru prevenirea accidentelor montane si organizarea activitatii de salvare in munti.
(7) In sensul prezentei legi, salvatorul din mediul subteran si/sau subacvatic speologic este persoana care detine atestat si care desfasoara activitatile specifice in conditiile prevazute de Legea nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor si organizarea activitatii de salvare din mediul subteran speologic, republicata.

Art. 8. - (1) Incadrarea personalului profesionist operativ se face cu respectarea legislatiei privind ocuparea unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale ale personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice.
(2) Pentru ocuparea posturilor vacante de personal profesionist operativ care desfasoara activitate de urgenta prespitaliceasca este obligatorie verificarea si evaluarea aptitudinilor fizice ale candidatilor la angajare, precum si periodic. Verificarea aptitudinilor fizice la incadrare constituie proba la concursul de ocupare a postului si are caracter eliminatoriu.
(3) Proba, normele si baremele pentru verificarea si evaluarea aptitudinilor fizice conform alin. (2), se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne. 

Art. 9. - (1) Evaluarea profesionala individuala si in echipa se face potrivit procedurilor aprobate in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2014 privind unele masuri in domeniul managementului situatiilor de urgenta, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata prin Legea nr. 104/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pregatirea profesionala continua a personalului profesionist operativ reprezinta o obligatie, formele de pregatire, modul si perioada de desfasurare fiind stabilite de catre structurile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si Ministerului Afacerilor Interne. 
(3) Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta au obligatia de a organiza cel putin o data pe an un exercitiu privind simularea de interventie la accident colectiv, calamitate sau dezastru natural, cu participarea personalului profesionist operativ, care va fi evaluat/apreciat in functie de gradul profesional detinut.
(4) Personalul profesionist operativ din cadrul serviciilor publice de ambulanta, impreuna cu personalul din cadrul Serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare participa, o data pe an, la un concurs pe echipaje la nivel judetean si national organizat de catre conducerea institutiilor medicale. Aceasta activitate este sustinuta de la bugetul autoritatilor publice centrale/locale, precum si din alte surse de finantare, prin alocarea resurselor financiare necesare desfasurarii in bune conditii a concursurilor. 

Art. 10. - Evolutia in cariera a personalului profesionist operativ se face cu respectarea legislatiei in vigoare privind promovarea personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice. 

Art. 11. - (1) Personalul profesionist operativ este examinat medical si psihologic anual sau in urma unor accidente petrecute in timpul misiunii, cheltuielile fiind suportate de angajator.
(2) In urma unui eveniment deosebit sau a altor situatii care pot afecta emotional si care pot duce la diminuarea capacitatii de interventie si degradarea starii de sanatate, personalul profesionist operativ beneficiaza de consiliere psihologica gratuita, acordata de catre institutia angajatoare.

Capitolul III - Drepturile si obligatiile personalului profesionist operativ
Art. 12. - (1) Personalul profesionist operativ are dreptul la: 
a) norma de hrana, acordata potrivit Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala si ale persoanelor private de libertate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; personalul care beneficiaza de norma de hrana nu poate beneficia si de indemnizatia de hrana acordata potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) uniforma de protectie specifica si uniforma de ceremonii;
c) echipamente si materiale sanitare specifice pentru limitarea accidentelor post- expunere;
d) concediu de odihna suplimentar de 10 zile lucratoare/an, platit de angajator si care se acorda pentru prevenirea imbolnavirii profesionale, urmand a fi efectuat, la cerere, intr-o statiune balneoclimaterica si de tratament pe teritoriul Romaniei, inclusiv decontarea transportului, asigurat de angajator;
e) vouchere de vacanta, bilete de tratament si recuperare;
f) indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau de detasare, precum si decontarea cheltuielilor de cazare si transport in tara si strainatate, in conditiile legii;
g) incadrarea activitatii si locurilor de munca in conditii deosebite sau speciale, prin ordin comun al ministrului sanatatii, al ministrului afacerilor interne si al ministrului muncii si protectiei sociale;
h) asigurarea de despagubiri in caz de accident de munca, suportate de angajator;
i) asigurarea, in mod gratuit, de asistenta medicala, medicamente, proteze/orteze, investigatii medicale de inalta performanta, vaccinuri, analize biologice periodice, efectuate o data pe an sau cand situatia o impune, pentru depistarea posibilelor boli dobandite in activitate;
j) asigurarea de asistenta juridica de catre angajator pentru fapte savarsite care sunt consecinta exercitarii atributiilor de serviciu, potrivit legii;
k) protectie din partea structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne fata de amenintarile sau violentele la care ar putea fi supusi in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.
(2) La decesul unei persoane care face parte din categoria personalului profesionist operativ, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, Ministerul Sanatatii, autoritatile publice locale si judetene sau alte institutii care angajeaza personal profesionist operativ potrivit legii, acorda familiei acesteia un ajutor financiar suplimentar egal cu de trei ori salariul de baza avut la data decesului.
(3) Personalul profesionist operativ are urmatoarele indatoriri:
a) sa fie loial institutiei din care face parte;
b) sa dovedeasca solicitudine si respect fata de orice persoana, sa isi consacre activitatea profesionala indeplinirii cu competenta, integritate, corectitudine serviciu prevazute de lege si sa salveze viata;
c) sa isi perfectioneze continuu nivelul de instruire profesionala si generala;
d) sa fie disciplinat si sa dovedeasca probitate profesionala si morala in intreaga activitate;
e) sa respecte drepturile pacientului si sa dovedeasca solicitudine si respect fata de pacient si orice alta persoana;
f) sa fie respectuos, cuviincios si corect fata de sefi, colegi si orice cetatean;
g) sa acorde sprijin colegilor in executarea atributiilor de serviciu;
h) prin intregul sau comportament, sa se arate demn de consideratia si increderea impusa de statutul personalului operativ de interventie;
i) sa pastreze secretul profesional, precum si confidentialitatea datelor dobandite in timpul desfasurarii activitatii, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor in care legea nu dispune altfel;
j) sa aiba o conduita corecta, sa nu abuzeze de calitatea sa si sa nu compromita, prin activitatea sa publica ori privata, prestigiul functiei sau al institutiei din care face parte.
(4) Personalul profesionist operativ are urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la programul de lucru stabilit, precum si in afara acestuia, in situatii temeinic justificate, pentru indeplinirea atributiilor de serviciu cu compensarea timpului lucrat, potrivit legii;
b) sa se prezinte la unitatea din care face parte in termen de maximum 30 de minute pentru personalul care domiciliaza in aceeasi localitate si in termen de maximum o ora pentru persoanele care domiciliaza in afara localitatii in situatii de catastrofe, calamitati si de declansare a planului rosu de interventii;
c) sa actioneze conform legii pe perioada instituirii starii de urgenta, a starii de asediu, a starii de alerta ori in caz de mobilizare si de razboi;
d) in situatiile prevazute la lit. b) si c), personalul profesionist operativ, care se afla intr-o alta localitate se va prezenta la cel mai apropiat serviciu de urgenta, informand conducerea unitatii respective si conducerea unitatii angajatoare despre disponibilitatea personala de interventie;
e) sa informeze de indata conducerea unitatii din care face parte despre dobandirea calitatii procesuale de invinuit sau inculpat, precum si despre masurile procesuale penale dispuse ori hotararile penale pronuntate impotriva sa;
f) in perioada in care este programat pentru continuitate la domiciliu, sa nu paraseasca localitatea in care activeaza ca personal profesionist operativ, sa-si pastreze starea fizica si psihica corespunzatoare si sa raspunda la solicitarea primita din partea conducatorului unitatii sau a reprezentantului acestuia de a se prezenta la unitate intr-un interval de maximum 30 de minute, in situatiile prevazute la lit. b) si c);
g) sa nu abandoneze pacientul fara sa se asigure ca acesta a fost preluat de catre un alt echipaj, unitate medicala, institutii abilitate sau familie, cu exceptia situatiei in care pacientii sunt externati la domiciliu unde locuiesc singuri si a caror stare nu necesita supraveghere suplimentara;
h) sa execute prompt si sigur sarcinile de serviciu ce decurg din fisa postului;
i) sa cunoasca si sa aplice corect legislatia specifica si protocoalele de interventie;
j) sa cunosca tehnica din dotare si sa respecte procedurile de exploatare, cerintele de siguranta si de calitate stabilite pentru activitatea pe care o desfasoara;
k) sa se prezinte la examenele medicale periodice si sa comunice sefilor ierarhici, in timp util, cu privire la inaptitudinea medicala temporara;
1) sa aduca la cunostinta conducatorilor ierarhici orice nereguli, lipsuri in inventarul ambulantei, defecte sau deficiente ale dispozitivelor si aparaturilor medicale si sa consemneze in jurnalul de bord al ambulantei;
m) sa poarte cu demnitate uniforma cu toate insemnele institutiei sau echipamentul de protectie stabilit pe timpul executarii misiunilor;
n) sa nu se prezinte sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihotrope si sa nu consume bauturi alcoolice sau substante psihotrope in timpul programului de serviciu;
o) sa anunte sefii ierarhici in situatia in care apar probleme de sanatate sau alte probleme in timpul programului care ulterior sunt confirmate si care nu ii permit sa desfasoare activitate in deplina siguranta. 
(5) Personalului profesionist operativ ii este interzis, in orice imprejurare:
a) sa redacteze, sa imprime sau sa difuzeze materiale ori publicatii cu caracter imoral sau care instiga la indisciplina; 
b) sa foloseasca informatiile medicale de care ia act prin natura profesiei, in orice alt scop decat cel pentru care aceste informatii i-au fost furnizate;
c) sa aduca atingere prestigiului profesiei din care face parte si Statutului personalului profesionist operativ din serviciile de asistenta publica medicala de urgenta. 

Art. 13. - Fata de obligatiile generale si cele specifice desfasurarii activitatii de interventie in deplina siguranta, seful de echipaj si membrii echipajului raspund de pregatirea si executarea in siguranta a fiecarei misiuni de interventie, avand urmatoarele drepturi, obligatii si raspunderi:
a) sa refuze plecarea in misiune daca constata: 
i) nereguli cu privire la starea tehnica a ambulantei, privind defectiuni la sistemele mentionate in Codul Rutier, defectiuni care pun in pericol deplasarea in siguranta pe drumurile publice in regim de urgenta, defectiuni la sistemele acustice si luminoase ale ambulantei si defectiuni ale aparaturii medicale care pot duce la anularea capacitatii de interventie si la reducerea sansei de viata a pacientului;
ii) lipsa echipamentelor medicale, a materialelor sanitare si a medicatiei minime obligatorii conform legislatiei in vigoare; 
iii) lipsa materialelor de protectie individuale necesare;
b) in timpul misiunii raspunde fata de conducerea care i-a incredintat ambulanta si misiunea, de executarea acesteia in bune conditii, de respectarea stricta a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind deplasarea in regim de urgenta in timpul misiunii si nu numai, si a altor acte normative specifice activitatii, comportamentul si disciplina echipajului in timpul misiunii, precum si de exploatarea si pastrarea ambulantei in conditii corespunzatoare;
c) in caz de pericol sau accident, sa ia toate masurile pentru salvarea pacientului si a membrilor echipajului si sa informeze dispeceratul.

Capitolul IV - Restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati ale personalului profesionist operativ
Art. 14. - (1) Personalului profesionist operativ ii este interzis: 
a) sa exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei;
b) sa exprime opinii sau preferinte politice la locul de munca;
c) sa adere la secte, organizatii religioase sau la alte organizatii interzise de lege;
d) sa participe la greve sau la alte actiuni revendicative menite sa-i afecteze activitatea prin scaderea capacitatii de interventie sau a calitatii actului medical, organizate de sindicate sau de alte organizatii, in timpul programului de lucru, normal sau prelungit;
e) sa exercite activitati cu scop lucrativ de natura sa lezeze onoarea si demnitatea profesiei sale, a institutiei din care face parte si a sistemului de urgenta;
f) sa incalce normele privind confidentialitatea activitatii desfasurate.
(2) Datele si informatiile confidentiale, obtinute de catre personalul profesionist operativ in timpul exercitarii atributiilor profesionale nu pot fi facute publice. Divulgarea fara drept a datelor si informatiilor cu caracter confidential constituie infractiune si se pedepseste conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare. 
(3) Personalul profesionist operativ poate face parte din sindicate si se poate asocia si constitui in asociatii cu caracter profesional, umanitar, tehnico-stiintific, cultural, religios si sportiv-recreativ, fara a aduce atingere indeplinirii atributiilor si indatoririlor de serviciu. 

Capitolul V - Incetarea raporturilor de munca ale personalului profesionist operativ
Art. 15. - Contractele individuale de munca ale personalului profesionist operativ inceteaza conform dispozitiilor legale in vigoare.

Art. 16. - Personalul profesionist operativ beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, fara penalizare, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are varsta minima de 57 de ani;
b) are un stagiu de cotizare de cel putin 30 de ani, din care cel putin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Art. 17. - (1) Sotul/sotia supravietuitor, copiii minori, precum si copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, ai personalului profesionist operativ beneficiaza de pensie de urmas in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice.
(2) Pensiile de urmas se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, odata cu modificarile valorii punctului de pensie. 

Art. 18. - Prin derogare de la prevederile art. 391 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, medicii care au calitatea de personal profesionist operativ, pot beneficia de pensie la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege. 

Art. 19. - Prin derogare de la prevederile art. 22 alin. (4), (51) si (52) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, asistentii medicali care au calitatea de personal profesionist operativ, pot beneficia de pensie la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege.

Art. 20. - Dupa implinirea varstei de 57 de ani, personalul profesionist operativ poate fi mentinut in activitate, la cerere, daca starea de anatate ii permite exercitarea atributiilor ce ii revin potrivit fisei postului, cu acordul anual al angajatorului, in urma certificarii starii de sanatate de catre medicul de medicina muncii.

Art. 21. - (1) Personalul profesionist operativ se asigura de drept, de catre angajator, pentru risc profesional si pentru cazurile de producere a unor accidente urmate de deces, invaliditate totala sau partiala, cat si pentru pierderea, temporara sau permanenta, a capacitatii/aptitudinii in munca. 
(2) Conditiile de asigurare a personalului profesionist operativ sunt cele prevazute de lege.

Art. 22. - Contractul individual de munca al personalului profesionist operativ nu poate inceta prin demisie in cazul instituirii, potrivit legii, a starii de urgenta, a starii de asediu sau a starii de alerta ori in caz de mobilizare si de razboi, precum si in situatii de accidente colective, calamitati sau dezastre, cu urmari deosebit de grave. 

Capitolul VI - Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 23. - In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne elaboreaza norme metodologice de aplicare a acesteia, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 04 Aprilie 2022
Votati articolul "Legea nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist din Serviciul de Ambulanta":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre legea nr. 5 din 2021

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre legea 5/2021

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre statut personal ambulanta

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre legea 5/2021 actualizata

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre norme legea 5 2021
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016