Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul administrativ - Anexele nr. 1 - nr. 7

Codul administrativ - Anexele nr. 1 - nr. 7
Codul administrativ in vigoare are si anexe! Acestea sunt 7 in total si pot fi consultate integral mai jos.

Codul administrativ. Anexa nr. 1 - PROCEDURA de organizare si publicare a monitoarelor oficiale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale

Art. 1
(1) Monitorul Oficial Local se cuprinde in structura paginii de internet a fiecarei unitati/subdiviziuni administrativ- teritoriale, ca eticheta distincta, in prima pagina a meniului, in prima linie, in partea dreapta.
(2) La activarea etichetei "MONITORUL OFICIAL LOCAL" se deschid sase subetichete:
a) STATUTUL UNITATII ADMINISTRATIV-TERITORIALE;
b) "REGULAMENTELE PRIVIND PROCEDURILE ADMINISTRATIVE", unde se publica Regulamentul cuprinzand masurile metodologice, organizatorice, termenele si circulatia proiectelor de hotarari ale autoritatii deliberative, precum si Regulamentul cuprinzand masurile metodologice, organizatorice, termenele si circulatia proiectelor de dispozitii ale autoritatii executive;
c) "HOTARARILE AUTORITATII DELIBERATIVE", unde se publica actele administrative adoptate de consiliul local, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau de consiliul judetean, dupa caz, atat cele cu caracter normativ, cat si cele cu caracter individual; aici se publica Registrul pentru evidenta proiectelor de hotarari ale autoritatii deliberative, precum si Registrul pentru evidenta hotararilor autoritatii deliberative;
d) "DISPOZITIILE AUTORITATII EXECUTIVE", unde se publica actele administrative emise de primar, de primarul general sau de presedintele consiliului judetean, dupa caz, cu caracter normativ; aici se publica Registrul pentru evidenta proiectelor de dispozitii ale autoritatii executive, precum si Registrul pentru evidenta dispozitiilor autoritatii executive;
e) "DOCUMENTE SI INFORMATII FINANCIARE", prin care se asigura indeplinirea obligatiilor privind procedurile de publicare a bugetelor locale, potrivit legii;
f) "ALTE DOCUMENTE", unde se publica documentele prevazute la alin. (3).
(3) La subeticheta prevazuta la alin. (2) lit. f), "ALTE DOCUMENTE", se asigura:
a) publicarea Registrului privind inregistrarea refuzurilor de a semna/contrasemna/aviza actele administrative, precum obiectiile cu privire la legalitate, efectuate in scris;
b) publicarea Registrului pentru consemnarea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectele hotararilor autoritatii deliberative si dispozitiilor autoritatii executive, numai in cazul celor cu caracter normativ;
c) informarea in prealabil, din oficiu, asupra problemelor de interes public care urmeaza sa fie dezbatute de autoritatile administratiei publice locale;
d) informarea in prealabil, din oficiu, asupra proiectelor de acte administrative, cu caracter normativ;
e) publicarea minutelor in care se consemneaza, in rezumat, punctele de vedere exprimate de participanti la o sedinta publica;
f) publicarea proceselor-verbale ale sedintelor autoritatii deliberative;
g) publicarea declaratiilor de casatorie;
h) publicarea oricaror altor documente neprevazute la lit. a) -g) si care, potrivit legii, fac obiectul aducerii la cunostinta publica;
i) publicarea oricaror altor documente neprevazute la lit. a) -h) a caror aducere la cunostinta publica se apreciaza de catre autoritatile administratiei publice locale ca fiind oportuna si necesara.
(4) Pe pagina de internet a ministerului cu atributii in domeniul administratiei publice se include o eticheta "Monitorul Oficial Local" in care se vor introduce linkurile catre fiecare eticheta a fiecarei pagini de internet "Monitorul Oficial Local" a fiecarei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale.
(5) Pentru punerea in aplicare a prevederilor alin. (4), ordonatorii principali de credite transmit ministerului cu atributii in domeniul administratiei publice linkul respectiv, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei proceduri.
(6) Orice modificare a linkului transmis conform alin. (5) se comunica, in termen de 15 zile de la realizarea acesteia, ministerului cu atributii in domeniul administratiei publice, care actualizeaza, in termen de 10 zile de la primire, pe pagina de internet a ministerului linkul transmis.

Art. 2
(1) Actele administrative, precum si orice alte documente prevazute la art. 1 alin. (2) se redacteaza si se publica cu respectarea tuturor cerintelor impuse de prevederile legislatiei privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.
(2) Toate datele din Monitorul Oficial Local trebuie sa fie corecte din punctul de vedere al proprietatii termenilor utilizati, sub aspect gramatical, ortografic, ortoepic si, dupa caz, sub aspectul punctuatiei, conform normelor academice in vigoare, potrivit legislatiei privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice.
(3) Sistemul informatic care gestioneaza Monitorul Oficial Local respecta prevederile legislatiei privind utilizarea Codificarii standardizate a setului de caractere in documentele in forma electronica.
(4) In cazul unitatilor administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva, "MONITORUL OFICIAL LOCAL" se publica, cu respectarea dispozitiilor art. 1, atat in limba romana, cat si in limba persoanelor apartinand minoritatii nationale in cauza. Prevederile alin. (1) - (3) se aplica in mod corespunzator in ceea ce priveste varianta publicata in limba persoanelor apartinand minoritatii nationale.

Art. 3
(1) In structura functionala a fiecarei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale se instituie un compartiment pentru monitorizarea procedurilor administrative, iar persoana/persoanele din acest compartiment de specialitate care are/au ca atributii organizarea Monitorului Oficial Local, precum si asigurarea publicarii oricaror documente, potrivit prevederilor prezentului cod, se stabilesc prin dispozitie a autoritatii executive. Secretarul general al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale si persoanele desemnate de autoritatea executiva au responsabilitatea respectarii prevederilor legale cu privire la organizarea si publicarea Monitorului Oficial Local.
(2) Cheltuielile ocazionate de punerea in aplicare a prezentei proceduri se asigura din bugetul local al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(3) Identificarea persoanelor semnatare si/sau cosemnatare, dupa caz, a actelor administrative, se asigura prin inscrierea intocmai a identitatii lor, in formatul: prenumele si numele.

Art. 4
(1) In cazul in care, prin intermediul paginii de internet a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, se asigura publicitate pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz, prin hotarare a autoritatii deliberative, la propunerea autoritatii executive, se stabilesc taxe speciale, in conditiile legislatiei privind finantele publice locale, care se fac venituri la bugetul local respectiv.
(2) Nu se pot stabili taxe speciale pentru publicarea pe pagina de internet a declaratiei de casatorie ori pentru incheierea casatoriei, indiferent de locul unde aceasta are loc.

Art. 5
(1) Numerotarea actelor administrative, pe fiecare emitent in parte, se face in ordinea datarii lor, separat pe fiecare an calendaristic, iar publicarea in Monitorul Oficial Local se asigura strict in ordine crescatoare a numerelor naturale, astfel incat la deschiderea dosarului electronic, primul document din lista, de jos in sus, sa corespunda nr. 1, dupa cum primul document din lista, de sus in jos, sa corespunda ultimului act administrativ publicat, in ordinea cronologica a datelor.
(2) Publicarea oricarui act administrativ se face in format "pdf" editabil pentru a se pastra macheta si aspectul documentului intacte, astfel incat acesta sa arate exact asa cum a fost realizat si sa poata fi tiparit corect de oricine si de oriunde, fara sa cuprinda semnaturile olografe ale persoanelor, asigurandu-se respectarea reglementarilor in materia protectiei datelor personale.

Art. 6
(1) Pentru punerea in aplicare a prezentei proceduri, prin ordin comun al ministrului cu atributii in domeniul administratiei publice si al ministrului cu atributii in domeniul afacerilor interne se pot aproba norme si instructiuni.
(2) Orice documente prevazute de prezenta procedura, inclusiv registrele, se administreaza obligatoriu si in format electronic.
(3) Sistemul de luare a deciziilor, sistemele informatice, precum si procedurile administrative conexe organizarii si functionarii Monitorului Oficial Local sunt supuse controlului intern, potrivit legii.

Codul administrativ. ANEXA Nr. 2 - LISTA cuprinzand unele bunuri care apartin domeniului public al statului

caracter exemplificativ

1. bogatiile de interes public ale subsolului;
2. spatiul aerian;
3. apele de suprafata, cu albiile lor minore, malurile si cuvetele lacurilor, apele subterane, apele maritime interioare, faleza si plaja marii, cu bogatiile lor naturale si cu potentialul energetic valorificabil, marea teritoriala si fundul apelor maritime, caile navigabile interioare;
4. padurile si terenurile destinate impaduririi, cele care servesc nevoilor de cultura, de productie ori de administratie silvica, iazurile, albiile paraielor, precum si terenurile neproductive incluse in amenajamentele silvice, care fac parte din fondul forestier national si nu sunt proprietate privata;
5. terenurile care au apartinut domeniului public al statului inainte de 6 martie 1945; terenurile obtinute prin lucrari de indiguiri, de desecari si de combatere a eroziunii solului; terenurile institutelor si statiunilor de cercetari stiintifice si ale unitatilor de invatamant agricol si silvic, destinate cercetarii si producerii de seminte si de material saditor din categoriile biologice si de animale de rasa;
6. parcurile nationale;
7. rezervatiile naturale si monumentele naturii;
8. patrimoniul natural al Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii";
9. resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, impreuna cu platoul continental;
10. infrastructura cailor ferate, inclusiv tunelele si lucrarile de arta;
11. tunelele si casetele de metrou, precum si instalatiile aferente acestuia;
12. drumurile nationale - autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale europene, principale, secundare;
13. canalele navigabile, cuvetele canalului, constructiile hidrotehnice aferente canalului, ecluzele, apararile si consolidarile de maluri si de taluzuri, zonele de siguranta de pe malurile canalului, drumurile de acces si teritoriile pe care sunt realizate acestea;
14. retelele de transport al energiei electrice;
15. spectre de frecventa si retelele de transport si de distributie de telecomunicatii;
16. canalele magistrale si retelele de distributie pentru irigatii, cu prizele aferente;
17. conductele de transport al titeiului, al produselor petroliere si al gazelor naturale;
18. lacurile de acumulare si barajele acestora, in cazul in care activitatea de producere a energiei electrice este racordata la sistemul energetic national, sau cele cu transe pentru atenuarea undelor de viitura;
19. digurile de aparare impotriva inundatiilor;
20. lucrarile de regularizare a cursurilor de ape;
21. cantoanele hidrotehnice, statiile hidrologice, meteorologice si de calitate a apelor;
22. porturile maritime si fluviale, civile si militare - terenurile pe care sunt situate acestea, diguri, cheiuri, pereuri si alte constructii hidrotehnice pentru acostarea navelor si pentru alte activitati din navigatia civila, bazine, acvatorii si senale de acces, drumuri tehnologice in porturi, monumente istorice aflate in porturi, cheiuri si pereuri situate pe malul cailor navigabile, in afara incintelor portuare destinate activitatilor de navigatie;
23. porturile de agrement - terenurile pe care sunt situate acestea, cu drumurile de acces aferente, diguri, cheiuri, pereuri si alte constructii hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croaziera, de pasageri sau a altor nave care efectueaza un serviciu public de transport pasageri, inclusiv faleza aferenta;
24. terenurile destinate exclusiv instructiei militare;
25. pichetele de graniceri si fortificatiile de aparare a tarii;
26. pistele de decolare, aterizare, caile de rulare si platformele pentru imbarcare-debarcare situate pe acestea si terenurile pe care sunt amplasate;
27. statuile si monumentele declarate de interes public national;
28. ansamblurile si siturile istorice si arheologice;
29. muzeele, colectiile de arta declarate de interes public national;
30. terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea: Parlamentul, Presedintia, Guvernul, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiile publice subordonate acestora; instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea; unitati ale Ministerului Apararii Nationale, ale Ministerului Afacerilor Interne si ale serviciilor publice de informatii; serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si prefecturile, cu exceptia celor dobandite din venituri proprii extrabugetare, care constituie proprietatea privata a acestora.

Codul administrativ. ANEXA Nr. 3 - LISTA cuprinzand unele bunuri care apartin domeniului public al judetului

caracter exemplificativ

1. drumurile judetene;
2. terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea consiliul judetean si aparatul propriu al acestuia, precum si institutiile publice de interes judetean, cum sunt: biblioteci, muzee, spitale judetene si alte asemenea bunuri, daca nu au fost declarate de uz sau interes public national sau local;
3. retelele de alimentare cu apa realizate in sistem zonal sau microzonal, precum si statiile de tratare cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente acestora;
4. porturile de agrement - terenurile pe care sunt situate acestea, cu drumurile de acces aferente, diguri, cheiuri, pereuri si alte constructii hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croaziera, de pasageri sau a altor nave care efectueaza un serviciu public de transport pasageri, inclusiv faleza aferenta - care nu sunt declarate de interes public national;
5. pistele de decolare, aterizare, caile de rulare si platformele pentru imbarcare-debarcare situate pe acestea si terenurile pe care sunt amplasate care nu sunt declarate de interes public national;
6. ansamblurile si siturile istorice si arheologice care nu sunt declarate de interes public national;
7. porturile fluviale civile - terenurile pe care sunt situate acestea, diguri, cheiuri, pereuri si alte constructii hidrotehnice pentru acostarea navelor si pentru alte activitati din navigatia civila, bazine, acvatorii si senale de acces, drumuri tehnologice in porturi, monumente istorice aflate in porturi, cheiuri si pereuri situate pe malul cailor navigabile, in afara incintelor portuare destinate activitatilor de navigatie care nu sunt declarate de interes public national;
8. digurile de aparare impotriva inundatiilor care nu sunt declarate de interes public national.

Codul administrativ. ANEXA Nr. 4 - LISTA cuprinzand unele bunuri care apartin domeniului public al comunei, al orasului sau al municipiului

caracter exemplificativ

1. drumurile comunale, vicinale si strazile;
2. pietele publice, comerciale, targurile, oboarele si parcurile publice, precum si zonele de agrement;
3. lacurile si plajele care nu sunt declarate de interes public national sau judetean;
4. retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, statiile de tratare si epurare a apelor uzate, cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente;
5. terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea consiliul local si primaria, precum si institutiile publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile si altele asemenea;
6. locuintele sociale;
7. statuile si monumentele, daca nu au fost declarate de interes public national;
8. bogatiile de interes public ale subsolului, daca prin natura lor sau prin declaratia legii nu sunt de interes public national;
9. terenurile cu destinatie forestiera, daca nu fac parte din domeniul privat al statului si daca nu sunt proprietatea persoanelor fizice ori a persoanelor juridice de drept privat;
10. cimitirele orasenesti si comunale;
11. porturile de agrement - terenurile pe care sunt situate acestea, cu drumurile de acces aferente, diguri, cheiuri, pereuri si alte constructii hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croaziera, de pasageri sau a altor nave care efectueaza un serviciu public de transport pasageri, inclusiv faleza aferenta - care nu sunt declarate de interes public national sau judetean;
12. ansamblurile si siturile istorice si arheologice care nu sunt declarate de interes public national sau judetean;
13. porturile fluviale civile - terenurile pe care sunt situate acestea, diguri, cheiuri, pereuri si alte constructii hidrotehnice pentru acostarea navelor si pentru alte activitati din navigatia civila, bazine, acvatorii si senale de acces, drumuri tehnologice in porturi, monumente istorice aflate in porturi, cheiuri si pereuri situate pe malul cailor navigabile, in afara incintelor portuare destinate activitatilor de navigatie care nu sunt declarate de interes public national sau judetean;
14. digurile de aparare impotriva inundatiilor care nu sunt declarate de interes public national sau judetean.

Codul administrativ. ANEXA Nr. 5 - LISTA cuprinzand functiile publice

I. Functii publice generale
A. Functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici
1. secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
2. secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
3. Abrogat
4. Abrogat
5. inspector guvernamental.
6. secretar general al institutiei prefectului.

B. Functii publice de conducere
1. director general;
2. director general adjunct;
3. director;
4. director adjunct;
5. director executiv;
6. director executiv adjunct;
7. sef serviciu;
8. sef birou.

C. Functii publice de executie
1. consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector, consilier achizitii publice;
2. referent de specialitate;
3. referent.

II. Functii publice specifice

A. Functii publice de conducere
1. secretar general al unitatii/subunitatii administrativ- teritoriale;
2. arhitect-sef
3. sef oficiu prefectural;
4. comisar-sef;
5. comisar-sef adjunct;
6. comisar sef divizie;
7. comisar sef sectie;
8. comisar sef sectie adjunct;
9. controlor financiar sef;
10. controlor financiar sef adjunct;
11. inspector general de stat;
12. inspector general de stat adjunct;
13. inspector-sef;
14. inspector-sef adjunct;
15. Abrogat
16. Abrogat
17. Abrogat
18. Abrogat
19. Abrogat
20. inspector-sef regional;
21. inspector-sef judetean;
22. manager economic;
23. presedinte - consilier de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice;
24. sef administratie;
25. sef administratie adjunct;
26. sef birou vamal;
27. sef adjunct birou vamal;
28. trezorier-sef;
29. trezorier-sef adjunct;
30. medic-sef;
31. sef sector.

B. Functii publice de executie
1. agent ecolog;
2. agent vamal;
3. analist evaluare-examinare;
4. referent casier;
5. comisar;
6. consilier de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice;
7. consilier evaluare examinare;
8. controlor delegat;
9. controlor vamal;
10. consilier sistem achizitii publice;
11. expert in tehnologia informatiilor si a telecomunicatiilor;
12. politist local;
13. inspector audiovizual;
14. inspector de concurenta;
15. inspector de integritate;
16. inspector de munca;
17. inspector ecolog;
18. inspector social;
19. inspector vamal;
20. Abrogat
21. inspector in constructii;
22. inspector protectie civila;
23. inspector de urmarire si administrare bunuri;
24. manager public;
25. Abrogat
26. ofiter de legatura la SELEC;
27. inspector de monitorizare.

Codul administrativ. ANEXA Nr. 6 - METODOLOGIA pentru realizarea procesului de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici

CAPITOLUL 1
Dispozitii generale

Art. 1
(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se face anual.
(2) In urma evaluarii performantelor profesionale individuale, functionarului public i se acorda unul dintre urmatoarele calificative: "foarte bine", "bine", "satisfacator", "nesatisfacator".
(3) In cadrul procesului de evaluare a performantelor profesionale ale functionarilor publici se stabilesc cerintele de formare profesionala a functionarilor publici.

CAPITOLUL 2
Evaluarea inaltilor functionari publici

Art. 2
(1) Evaluarea prevazuta la art. 398 din prezentul cod se realizeaza anual, in scopul aprecierii performantelor obtinute, prin raportarea rezultatelor obtinute in mod efectiv si a criteriilor de performanta la obiectivele stabilite.
(2) Perioada evaluata este 1 ianuarie - 31 decembrie a fiecarui an, iar perioada de evaluare este 1 ianuarie - 31 martie a anului urmator perioadei evaluate, pentru toti inaltii functionari publici care au desfasurat efectiv activitate minimum 6 luni in anul calendaristic pentru care se realizeaza evaluarea.
(3) Evaluarea anuala prevazuta la alin. (1) se realizeaza si pentru functionarii publici care exercita cu caracter temporar o functie publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici.

Art. 3
(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici se realizeaza pe baza urmatoarelor documente:
a) raportul de activitate intocmit de inaltul functionar public;
b) referatul de evaluare intocmit de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice in al carei stat de functii se afla functia publica, pentru functiile publice prevazute la art. 389 lit. a) din prezentul cod, de catre ministrul care coordoneaza activitatea institutiei prefectului pentru functiile publice prevazute la art. 389 lit. c1) din prezentul cod, respectiv de catre secretarul general al Guvernului pentru functiile prevazute la art. 389 lit. d) din prezentul cod;
c) fisa postului inaltului functionar public evaluat;
d) documentele prin care se stabilesc obiectivele pentru perioada pentru care se face evaluarea si indicatorii de performanta.
(2) Competenta de intocmire a referatului de evaluare prevazut la alin. (1) lit. b) poate fi delegata, prin act administrativ, catre secretarul de stat care coordoneaza activitatea inaltului functionar public, respectiv catre un demnitar din institutia prefectului pentru functiile prevazute la art. 389 lit. c1) din prezentul cod, cu precizarea conditiilor si limitelor delegarii.

Art. 4
(1) Obiectivele se stabilesc la inceputul perioadei pentru care se face evaluarea de catre:
a) conducatorul autoritatii sau institutiei publice in al carei stat de functii se afla functia publica, pentru functiile publice prevazute la art. 389 lit. a) din prezentul cod;
b) de catre ministrul care coordoneaza activitatea institutiei prefectului pentru functiile publice prevazute la art. 389 lit. c1) din prezentul cod;
c) secretarul general al Guvernului pentru functiile publice prevazute la art. 389 lit. d) din prezentul cod.
(2) Competenta de stabilire a obiectivelor pentru perioada pentru care se face evaluarea poate fi delegata, prin act administrativ, catre secretarul de stat care coordoneaza activitatea inaltului functionar public, respectiv catre un demnitar din institutia prefectului pentru functiile prevazute la art. 389 lit. c1) din prezentul cod, cu precizarea conditiilor si limitelor delegarii.
(3) Obiectivele se consemneaza intr-un document datat si semnat de persoana care are competenta de a stabili obiectivele potrivit alin. (1), respectiv alin. (2) si de inaltul functionar public.
(4) Obiectivele, impreuna cu termenele de realizare si indicatorii de performanta corespunzatori, se stabilesc pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie a anului pentru care se face evaluarea.
(5) Criteriile de performanta pentru evaluarea indeplinirii obiectivelor inaltilor functionari publici sunt prevazute la art. 29 lit. a) din prezenta anexa.
(6) Obiectivele, termenele de realizare si indicatorii de performanta corespunzatori pot fi revizuiti trimestrial sau ori de cate ori intervin modificari in activitatea sau structura organizatorica a autoritatii sau institutiei publice. In acest caz, prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator.
(7) Indicatorii de performanta prevazuti la alin. (4) si (6) se stabilesc pentru fiecare obiectiv in conformitate cu nivelul atributiilor, prin raportare la cerintele privind cantitatea si calitatea muncii prestate.

Art. 5
(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici se realizeaza in urmatoarele etape:
a) analizarea documentelor prevazute la art. 3 alin. (1) de catre fiecare membru al Comisiei de evaluare;
b) aprecierea indeplinirii fiecarui obiectiv de catre fiecare membru al Comisiei de evaluare cu note de la 1 la 5, nota exprimand gradul de indeplinire a obiectivului respectiv, in raport cu termenele de realizare si cu indicatorii de performanta;
c) indeplinirea fiecarui criteriu de performanta se noteaza de catre fiecare membru al Comisiei de evaluare de la 1 la 5, nota exprimand aprecierea indeplinirii criteriului de performanta in realizarea obiectivelor stabilite.
(2) In cadrul etapei de analizare a documentelor, prevazuta la alin. (1) lit. a), Comisia de evaluare poate solicita completarea raportului de activitate si/sau a referatului de evaluare, in masura in care considera ca sunt incomplete sau contin date eronate, stabilind si un termen pentru transmiterea raportului de activitate si/sau a referatului de evaluare modificat/e.
(3) Nota acordata pentru indeplinirea obiectivelor reprezinta media aritmetica a notelor acordate pentru indeplinirea fiecarui obiectiv, inclusiv a obiectivelor revizuite, daca s-a impus revizuirea acestora pe parcursul perioadei evaluate.
(4) Nota acordata pentru criteriile de performanta reprezinta media aritmetica a notelor acordate pentru indeplinirea fiecarui criteriu de performanta.
(5) Nota finala a evaluarii performantelor profesionale individuale este media aritmetica a notelor prevazute la alin. (3) si (4).
(6) Semnificatia notelor prevazute la alin. (1) lit. b) si c) este urmatoarea: nota 1 - nivel minim si nota 5 - nivel maxim.

Art. 6
(1) In mod exceptional, evaluarea se poate face si in cursul perioadei evaluate, daca perioada efectiv lucrata este de cel putin 30 de zile consecutive, caz in care reprezinta evaluare partiala, cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 3-5, in urmatoarele cazuri:
a) atunci cand pe parcursul perioadei evaluate raportul de serviciu al inaltului functionar public evaluat inceteaza, se suspenda sau se modifica, in conditiile legii. In aceste situatii, inaltul functionar public va fi evaluat pentru perioada de pana la incetarea, suspendarea sau modificarea raporturilor de serviciu, dupa caz;
b) la expirarea perioadei pentru care un functionar public a exercitat cu caracter temporar o functie publica din categoria inaltilor functionari publici;
c) atunci cand pe parcursul perioadei evaluate, raportul juridic in baza caruia este exercitata functia de catre persoanele care au competenta de intocmire a referatului de evaluare potrivit art. 3 alin. (1) lit. b) din prezenta anexa inceteaza, se suspenda sau se modifica, in conditiile legii. In aceste situatii, referatul de evaluare se intocmeste in termen de 10 zile lucratoare de la data incetarii, suspendarii sau modificarii, dupa caz.
(2) Pe baza documentelor transmise, Comisia de evaluare realizeaza evaluarea partiala a performantelor profesionale ale inaltului functionar public. Nota finala a evaluarii partiale este media aritmetica a notelor finale acordate de membrii comisiei pentru evaluarea partiala. Calificativul acordat la evaluarea partiala se va lua in considerare la evaluarea anuala a performantelor profesionale individuale.

Art. 7
(1) In situatia in care exista diferente intre informatiile cuprinse in raportul de activitate al inaltului functionar public si referatul de evaluare, este obligatorie organizarea unui interviu cu inaltul functionar public, care are rolul de a furniza informatiile necesare finalizarii evaluarii.
(2) Interviul prevazut la alin. (1) se desfasoara anterior completarii raportului de evaluare de catre Comisia de evaluare.
(3) Inaltul functionar public este convocat in fata Comisiei de evaluare prin adresa transmisa de presedintele Comisiei de evaluare, prin intermediul secretariatului acesteia, la sediul autoritatii sau institutiei publice unde isi desfasoara activitatea, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru interviu. La adresa de convocare se anexeaza o copie a documentelor prevazute la art. 3 alin. (1) din prezenta anexa.
(4) Interviul poate fi reprogramat, la cererea motivata a inaltului functionar public, cu aprobarea presedintelui Comisiei de evaluare. Convocarea in fata Comisiei de evaluare la o data ulterioara stabilita de catre aceasta se face cu respectarea prevederilor alin. (3).
(5) In situatia neprezentarii la interviu a inaltului functionar public, convocat in conditiile alin. (3) si, dupa caz, ale alin. (4), la evaluare sunt luate in considerare consemnarile din referatul de evaluare.
(6) Intrebarile si raspunsurile la interviu se consemneaza de catre secretariatul Comisiei de evaluare intr-o anexa la procesul- verbal de sedinta, semnata de inaltul functionar public intervievat, de membrii Comisiei de evaluare si de secretariatul acesteia.

Art. 8
(1) Calificativul final al evaluarii se stabileste pe baza notei finale, dupa cum urmeaza:
a) intre 1,00-2,50 - nesatisfacator;
b) intre 2,51-3,50 - satisfacator;
c) intre 3,51-4,50 - bine;
d) intre 4,51-5,00 - foarte bine.

Art. 9
Fiecare evaluare realizata de Comisia de evaluare se consemneaza in raportul de evaluare a inaltului functionar public, incheiat in 2 exemplare originale. In termen de 15 zile de la finalizare, un exemplar se arhiveaza la secretariatul Comisiei de evaluare si un exemplar se comunica autoritatii sau institutiei publice unde este incadrat inaltul functionar public, pentru a fi depus la dosarul profesional, iar o copie a raportului de evaluare certificata pentru conformitate cu originalul de catre secretariatul Comisiei de evaluare se transmite persoanei care are competenta numirii in functia publica a acestuia, spre informare si pentru a asigura, atunci cand este cazul, aplicarea art. 519 alin. (1) lit. e) din prezentul cod. In termen de cel mult 3 zile lucratoare de la primire, autoritatea sau institutia publica unde este incadrat inaltul functionar public ii transmite acestuia o copie a raportului de evaluare, certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana cu atributii privind evidenta personalului din cadrul compartimentului de resurse umane.

Art. 10
(1) Inaltul functionar public nemultumit de rezultatele obtinute la evaluarea performantelor profesionale individuale, prevazuta la art. 2 alin. (1) din prezenta anexa, se poate adresa Comisiei de evaluare, care va raspunde contestatiei in termen de 15 zile de la depunerea acesteia.
(2) Inaltul functionar public nemultumit de rezultatele obtinute in urma deciziei Comisiei de evaluare, potrivit alin. (1), se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, in conditiile legii.

CAPITOLUL 3
Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici de executie si conducere

Art. 11
(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici de executie si conducere reprezinta aprecierea obiectiva a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici, prin compararea gradului si modului de indeplinire a obiectivelor individuale si a criteriilor de performanta stabilite cu rezultatele obtinute in mod efectiv de catre functionarul public pe parcursul unui an calendaristic, si urmareste:
a) corelarea obiectiva dintre activitatea si cunostintele functionarului public necesare indeplinirii obiectivelor individuale, stabilite in baza atributiilor din fisa postului si cerintele functiei publice, prin raportare la nivelul functiei publice detinute;
b) asigurarea unui sistem motivational, astfel incat sa fie determinata cresterea performantelor profesionale individuale;
c) identificarea necesitatilor de instruire a functionarilor publici, pentru imbunatatirea rezultatelor activitatii desfasurate in scopul indeplinirii obiectivelor stabilite.
(2) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarului public se consemneaza in raportul de evaluare intocmit si semnat de catre superiorul ierarhic nemijlocit al functionarului public, care se contrasemneaza de catre persoanele prevazute la art. 12 alin. (2) si (3) din prezenta anexa si se aproba de catre persoanele prevazute la art. 12 alin. (4) din prezenta anexa, in conditiile prezentei metodologii.
(3) In realizarea activitatilor specifice, evaluatorul, contrasemnatarul si persoana care aproba raportul de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarului public au obligatia asigurarii respectarii intocmai a normei generale de conduita profesionala privind obiectivitatea in evaluare, precum si a respectarii regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictului de interese.
(4) In realizarea evaluarii prevazute la alin. (1), calitatea de evaluator este exercitata de catre:
a) functionarul public de conducere pentru functionarul public de executie din subordine, respectiv functionarul public de conducere ierarhic superior potrivit structurii organizatorice a autoritatii sau institutiei publice, pentru functionarul public de conducere;
b) inaltul functionar public, pentru functionarii publici de conducere din subordinea directa sau pentru functionarii publici de executie, atunci cand acestia isi desfasoara activitatea in cadrul unor compartimente din subordinea directa, care nu sunt coordonate de un functionar public de conducere;
c) persoana care ocupa functia de conducere imediat inferioara celei de conducator al autoritatii sau institutiei publice, pentru functionarii publici aflati in coordonarea sau in subordinea directa;
d) conducatorul autoritatii sau institutiei publice pentru functionarii publici aflati in subordinea directa, precum si pentru functionarii publici care au calitatea de conducatori ai autoritatilor sau institutiilor publice aflate in subordinea, in coordonarea ori sub autoritatea acesteia si pentru adjunctii acestora;
e) membrii comisiei pentru evaluarea secretarilor generali ai unitatii administrativ-teritoriale/subdiviziunii administrativ- teritoriale;
f) persoana care are competenta de numire expres stabilita prin legea speciala, pentru functionarii publici care au calitatea de conducatori sau fac parte din organele colective de conducere ale unor autoritati sau institutii publice care nu se afla in subordinea, in coordonarea ori sub autoritatea altor autoritati sau institutii publice.
(5) In cazul functionarilor publici de conducere care conduc structuri a caror activitate este coordonata de persoane diferite potrivit atributiilor stabilite prin acte administrative, evaluarea se face in conditiile prevazute la alin. (4) lit. a), b) sau c), cu luarea in considerare a unui referat intocmit de persoana careia i-au fost delegate partial atributiile de coordonare. Prin referat se evalueaza gradul si modul de atingere a obiectivelor individuale, precum si gradul de indeplinire a criteriilor de performanta pentru atributiile pe care le indeplineste in coordonarea persoanelor prevazute la teza I.
(6) Comisia prevazuta la alin. (4) lit. e) se constituie prin dispozitia primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, pe baza propunerilor/nominalizarii consiliului local, respectiv consiliului judetean.
(7) Conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate delega prin act administrativ competenta de realizare a evaluarii prevazute la alin. (4) lit. d) catre persoana care ocupa functia de conducere imediat inferioara si care coordoneaza activitatea structurii functionale respective, cu precizarea conditiilor si limitelor delegarii.

Art. 12
(1) Raportul de evaluare semnat de evaluator se inainteaza contrasemnatarului.
(2) In intelesul prezentului cod, are calitatea de contrasemnatar:
a) functionarul public ierarhic superior evaluatorului, potrivit structurii organizatorice a autoritatii sau institutiei publice, pentru functionarii publici de conducere aflati in subordine sau in coordonarea directa si pentru functionarii publici de executie pentru care calitatea de evaluator apartine functionarului public de conducere direct subordonat contrasemnatarului;
b) inaltul functionar public, in cazul in care, potrivit structurii organizatorice a autoritatii ori institutiei publice, nu exista un functionar public ierarhic superior evaluatorului si activitatea compartimentului in care isi desfasoara activitatea functionarul public evaluat este coordonata de inaltul functionar public, cu exceptia situatiei functionarilor publici prevazuti la lit. a);
c) persoana care ocupa functia de conducere imediat inferioara celei de conducator al autoritatii sau institutiei publice, pentru functionarii publici aflati in coordonarea sau in subordinea directa.
(3) In situatia in care, potrivit structurii organizatorice a autoritatii sau institutiei publice, nu exista o persoana care sa aiba calitatea de contrasemnatar potrivit alin. (2), raportul de evaluare nu se contrasemneaza.
(4) Raportul de evaluare semnat de contrasemnatar se aproba astfel:
a) de catre superiorul ierarhic al contrasemnatarului pentru functiile publice de executie;
b) de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, pentru functionarii publici de conducere pentru care nu are calitatea de evaluator, respectiv pentru functionarii publici de executie, in situatia in care nu exista un superior ierarhic in conditiile lit. a).
(5) Raportul de evaluare a performantelor profesionale individuale ale secretarului general al unitatii administrativ- teritoriale/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu se contrasemneaza.

Art. 13
(1) In situatia in care instanta judecatoreasca dispune refacerea evaluarii performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici, prin hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in urma contestarii rezultatelor evaluarii la instantele de contencios administrativ in conditiile legii, calitatea de evaluator se exercita in urmatoarea ordine:
a) de catre persoana care a realizat evaluarea ce urmeaza a fi refacuta, daca isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatii sau institutiei publice respective;
b) de catre persoana care avea calitatea de contrasemnatar la data realizarii evaluarii ce urmeaza a fi refacuta, in situatia in care nu se aplica prevederile de la lit. a);
c) de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice care are obligatia punerii in executare a hotararii judecatoresti definitive ori de catre persoana desemnata de acesta prin act administrativ, in situatia in care persoanele prevazute lalit. a), respectiv lit. b) nu isi mai desfasoara activitatea in cadrul autoritatii sau institutiei publice respective;
d) de catre comisia prevazuta la art. 11 alin. (4) lit. e) din prezenta anexa.
(2) In urma refacerii evaluarii performantelor profesionale individuale potrivit alin. (1), raportul de evaluare nu se contrasemneaza.

Art. 14
(1) Evaluarea anuala a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se realizeaza pentru un an calendaristic, in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie-31 martie din anul urmator perioadei evaluate, pentru toti functionarii publici care au desfasurat efectiv activitate minimum 6 luni in anul calendaristic pentru care se realizeaza evaluarea.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), evaluarea anuala a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se poate realiza si ulterior perioadei cuprinse intre 1 ianuarie-31 martie din anul urmator perioadei evaluate, in situatia in care raportul de serviciu al functionarului este suspendat pe parcursul intregii perioade de evaluare. In acest caz, evaluarea se realizeaza in termen de 5 zile lucratoare de la reluarea activitatii, in conditiile prezentei metodologii.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), evaluarea anuala a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se poate realiza si ulterior perioadei cuprinse intre 1 ianuarie-31 martie din anul urmator perioadei evaluate, in situatia in care raportul de serviciu ori, dupa caz, raportul de munca al evaluatorului este suspendat pe parcursul intregii perioade de evaluare. In acest caz, evaluarea se realizeaza in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea perioadei de evaluare, cu aplicarea corespunzatoare a art. 15 alin. (1) lit. b) din prezenta anexa.

Art. 15
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 14 alin. (1) din prezenta anexa, evaluarea functionarilor publici se realizeaza pentru o alta perioada, in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) la modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici in conditiile legii, daca perioada efectiv lucrata este de cel putin 30 de zile consecutive;
b) la modificarea, suspendarea sau incetarea raportului de serviciu ori, dupa caz, a raportului de munca al evaluatorului, in conditiile legii, daca perioada efectiv coordonata este de cel putin 30 de zile consecutive. In cazul in care evaluatorul se afla in imposibilitatea de drept sau de fapt constatata prin act administrativ de a realiza efectiv evaluarea, calitatea de evaluator revine persoanei care are calitatea de contrasemnatar al raportului de evaluare la data incetarii, suspendarii sau modificarii, in conditiile legii, a raportului de serviciu sau, dupa caz, a raportului de munca al evaluatorului, cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor legale in ceea ce priveste desemnarea unui alt contrasemnatar, atunci cand este posibil, potrivit structurii organizatorice;
c) atunci cand pe parcursul perioadei evaluate functionarul public este promovat in clasa sau in grad profesional.
(2) Evaluarea realizata in situatiile prevazute la alin. (1) se numeste evaluare partiala si are in vedere evaluarea obiectivelor individuale prevazuta la art. 485 alin. (3) din prezentul cod.
(3) Evaluarea partiala se realizeaza la data sau in termen de 10 zile lucratoare de la data intervenirii situatiilor prevazute la alin. (1) si va fi luata in considerare la evaluarea anuala.
(4) Evaluarea partiala a functionarilor publici nu este necesara in situatia in care raportul de serviciu al functionarului public se modifica prin delegare, se suspenda in conditiile art. 513 alin. (1) lit. e), h), i) si j) din prezentul cod sau, dupa caz, inceteaza in conditiile art. 517 alin. (1) lit. a) si b) din prezentul cod.

Art. 16
(1) In vederea realizarii componentei evaluarii performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici de executie si de conducere prevazute la art. 485 alin. (3) lit. a) din prezentul cod, la inceputul perioadei evaluate persoana care are calitatea de evaluator stabileste obiectivele individuale pentru functionarii publici a caror activitate o coordoneaza si indicatorii de performanta utilizati in evaluarea gradului si modului de atingere a acestora.
(2) Obiectivele prevazute la alin. (1) se stabilesc in conformitate cu atributiile din fisa postului, prin raportare la functia publica detinuta, gradul profesional al acesteia, cunostintele teoretice si practice si abilitatile necesare exercitarii functiei publice detinute de functionarul public si corespund obiectivelor compartimentului in care isi desfasoara activitatea functionarul public.
(3) Indicatorii de performanta prevazuti la alin. (1) se stabilesc pentru fiecare obiectiv individual, in conformitate cu nivelul atributiilor titularului functiei publice, prin raportare la cerintele privind cantitatea si calitatea muncii prestate.
(4) In toate situatiile obiectivele individuale si indicatorii de performanta se aduc la cunostinta functionarului public la inceputul perioadei evaluate.
(5) Obiectivele individuale si indicatorii de performanta pot fi revizuiti trimestrial sau ori de cate ori intervin modificari in activitatea ori in structura organizatorica a autoritatii sau institutiei publice. Prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator.
(6) Criteriile de performanta pentru realizarea componentei evaluarii performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici potrivit art. 485 alin. (3) lit. b) din prezentul cod sunt prevazute la art. 29 lit. b) din prezenta anexa.

Art. 17
(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale se realizeaza in urmatoarele etape:
a) completarea raportului de evaluare a performantelor profesionale individuale de catre evaluator;
b) interviul;
c) contrasemnarea raportului de evaluare de catre persoana prevazuta la art. 12 alin. (2) din prezenta anexa;
d) aprobarea raportului de evaluare de catre persoana prevazuta la art. 12 alin. (4) din prezenta anexa.
(2) Raportul de evaluare a performantelor profesionale individuale este un document distinct, denumit in continuare raport de evaluare, in care evaluatorul:
a) acorda note pentru fiecare componenta a evaluarii obiectivelor individuale prevazuta la art. 485 alin. (3) din prezentul cod;
b) consemneaza rezultatele deosebite ale functionarului public, dificultatile obiective intampinate de acesta in perioada evaluata si orice alte observatii pe care le considera relevante;
c) stabileste punctajul final si calificativul acordat;
d) stabileste necesitatile de formare profesionala pentru anul urmator perioadei evaluate;
e) stabileste obiectivele individuale pentru anul urmator perioadei evaluate.
(3) Interviul este o discutie intre evaluator si functionarul public evaluat in cadrul careia se aduce la cunostinta functionarului public evaluat continutul raportului de evaluare, se discuta aspectele cuprinse in acesta, avand ca finalitate semnarea si datarea raportului, de catre evaluator si de catre functionarul public evaluat.
(4) In cazul in care intre functionarul public evaluat si evaluator exista diferente de opinie asupra continutului raportului de evaluare se procedeaza astfel:
a) in situatia in care se ajunge la un punct de vedere comun, evaluatorul poate modifica raportul de evaluare;
b) in situatia in care nu se ajunge la un punct de vedere comun, functionarul public consemneaza comentariile sale in raportul de evaluare, in sectiunea dedicata.
(5) In situatia in care functionarul public evaluat refuza sa semneze raportul de evaluare, acest aspect se consemneaza intr-un proces-verbal intocmit de catre evaluator si semnat de catre acesta si un martor. Refuzul functionarului public evaluat de a semna raportul de evaluare nu impiedica producerea efectelor juridice ale acestuia.

Art. 18
(1) In aplicarea art. 485 alin. (3) din prezentul cod, pentru fiecare dintre elementele prevazute la lit. a) si b), evaluatorul acorda note de la 1 la 5. Nota 1 reprezinta nivelul minim de atingere a fiecaruia dintre obiectivele individuale in raport cu indicatorii de performanta si, respectiv, nivelul minim apreciat de indeplinire a fiecaruia dintre criteriile de performanta, iar nota 5 reprezinta nivelul maxim.
(2) Nota finala acordata pentru elementul prevazut la art. 485 alin. (3) lit. a) din prezentul cod reprezinta media aritmetica a notelor acordate pentru indeplinirea fiecarui obiectiv individual, inclusiv a celor revizuite, daca s-a impus revizuirea acestora pe parcursul perioadei evaluate.
(3) Nota finala acordata pentru elementul prevazut la art. 485 alin. (3) lit. b) din prezentul cod reprezinta media aritmetica a notelor acordate pentru indeplinirea fiecarui criteriu de performanta.
(4) Punctajul final al evaluarii performantelor profesionale individuale este media aritmetica a notelor obtinute pentru obiectivele individuale si criteriile de performanta, potrivit alin. (2) si (3).
(5) In urma evaluarii performantelor profesionale individuale, functionarului public i se acorda unul dintre urmatoarele calificative: foarte bine, bine, satisfacator, nesatisfacator.
(6) Acordarea calificativelor se face pe baza punctajului final al evaluarii performantelor profesionale individuale, dupa cum urmeaza:
a) pentru un punctaj intre 1,00-2,50 se acorda calificativul "nesatisfacator";
b) pentru un punctaj intre 2,51-3,50 se acorda calificativul "satisfacator";
c) pentru un punctaj intre 3,51-4,50 se acorda calificativul "bine";
d) pentru un punctaj intre 4,51-5,00 se acorda calificativul "foarte bine".

Art. 19
(1) Raportul de evaluare rezultat in urma interviului se inainteaza contrasemnatarului, care semneaza raportul asa cum a fost completat de evaluator sau, dupa caz, il modifica, cu obligatia de motivare si de instiintare a functionarului public evaluat. In acest caz, functionarul public evaluat semneaza raportul de evaluare modificat de contrasemnatar, cu posibilitatea consemnarii observatiilor sale, daca este cazul.
(2) Contrasemnatarul transmite raportul de evaluare, spre aprobare, persoanei desemnate in acest sens potrivit prevederilor art. 12 alin. (4) din prezenta anexa.
(3) Persoana prevazuta la art. 12 alin. (4) din prezenta anexa aproba raportul, dupa caz, il modifica, cu obligatia de motivare si de instiintare a functionarului public. In acest caz, functionarul public semneaza raportul de evaluare modificat, cu posibilitatea consemnarii observatiilor sale, daca este cazul.
(4) La finalizarea evaluarii potrivit alin. (1), o copie a raportului de evaluare se comunica functionarului public evaluat.

Art. 20
(1) Functionarii publici nemultumiti de evaluarea comunicata potrivit art. 19 alin. (4), o pot contesta, in cadrul procedurii de evaluare, la conducatorul autoritatii sau institutiei publice, in termen de 5 zile lucratoare de la luarea la cunostinta.
(2) Conducatorul autoritatii sau institutiei publice solutioneaza contestatia pe baza raportului de evaluare si a referatelor intocmite de catre functionarul public evaluat, de catre evaluator si de catre contrasemnatar, in termen de 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de depunere a contestatiei.
(3) Pe baza documentelor prevazute la alin. (2), conducatorul autoritatii sau institutiei publice respinge motivat contestatia sau o admite, caz in care modifica raportul de evaluare in mod corespunzator. Rezultatul contestatiei se comunica functionarului public in termen de 5 zile calendaristice de la solutionarea acesteia.
(4) La expirarea termenului prevazut la alin. (1), in conditiile in care functionarul public nu a contestat rezultatul evaluarii, respectiv la expirarea termenului prevazut la alin. (3), o copie a raportului de evaluare, certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana cu atributii privind evidenta personalului din cadrul compartimentului de resurse umane, se comunica functionarului public.
(5) Functionarul public nemultumit de rezultatul evaluarii performantelor profesionale individuale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile legii.

Art. 21
(1) Calificativele obtinute la evaluarea performantelor profesionale individuale sunt avute in vedere la:
a) promovarea intr-o functie publica superioara;
b) acordarea de prime, in conditiile legii;
c) diminuarea drepturilor salariale cu 10% pana la urmatoarea evaluare anuala a performantelor profesionale individuale, pentru functionarii publici care au obtinut calificativul "satisfacator";
d) eliberarea din functia publica.
(2) Necesitatile de formare profesionala pentru anul urmator perioadei evaluate, stabilite in cadrul evaluarii performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici, se au in vedere la elaborarea planului de perfectionare profesionala a functionarilor publici prevazut la art. 459 din prezentul cod.

Art. 22
(1) Comisia de evaluare prevazuta la art. 11 alin. (4) lit. e) din prezenta anexa se constituie, in conditiile prevazute la art. 11 alin. (6). Secretariatul comisiei este asigurat de un functionar public din cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv al presedintelui consiliului judetean, nominalizat pentru a asigura secretariatul comisiei.
(2) Evaluarea activitatii secretarului general al unitatii administrativ-teritoriale/subdiviziunii administrativ-teritoriale se realizeaza prin notarea, pentru fiecare dintre elementele prevazute la art. 485 alin. (3) lit. a) si b) din prezentul cod, de catre fiecare membru al Comisiei, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 17-19 din prezenta anexa.
(3) Secretarul general al unitatii administrativ- teritoriale/subdiviziunii administrativ-teritoriale nemultumit de rezultatele obtinute la evaluarea performantelor profesionale individuale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile legii.

CAPITOLUL 4
Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici debutanti

Art. 23
(1) Evaluarea activitatii si cunostintelor functionarului public debutant reprezinta aprecierea obiectiva a nivelului cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice dobandite, necesare indeplinirii atributiilor aferente unei functii publice, a cunoasterii specificului activitatii autoritatii sau institutiei publice si a exigentelor administratiei publice, pe baza criteriilor de evaluare prevazute de lege.
(2) Pe parcursul perioadei de stagiu functionarul public debutant are un indrumator, functionar public definitiv desemnat de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, de regula din cadrul compartimentului in cadrul caruia urmeaza sa isi desfasoare activitatea, cu atributii in stabilirea programului de desfasurare a perioadei de stagiu si in coordonarea activitatii functionarului public debutant pe parcursul acestei perioade. Indrumatorul nu poate avea si calitatea de evaluator.
(3) Evaluarea activitatii functionarului public debutant se face in termen de 10 zile lucratoare de la terminarea perioadei de stagiu, de regula, de catre conducatorul compartimentului in care isi desfasoara activitatea, denumit in continuare evaluator. In mod exceptional, in cazul autoritatilor sau institutiilor publice a caror structura nu este detaliata pe compartimente ori in cadrul carora nu exista un functionar public de conducere care sa coordoneze compartimentul, evaluator este:
a) un functionar public de conducere, desemnat de conducatorul autoritatii sau institutiei publice;
b) conducatorul autoritatii sau institutiei publice, daca nu exista un functionar public de conducere care sa fie desemnat potrivit lit. a).
(4) In cazul modificarii raporturilor de serviciu prin mutare in cadrul altui compartiment ori al altei structuri fara personalitate juridica a autoritatii sau institutiei publice sau in cazul suspendarii raportului de serviciu al functionarului public debutant, evaluatorul are obligatia de a intocmi raportul de evaluare, pentru perioada de stagiu parcursa de functionarul public debutant pana in acel moment cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 24 alin. (1) din prezenta anexa. In acest caz, evaluarea este partiala si va fi luata in considerare la evaluarea functionarului public debutant la terminarea perioadei de stagiu.
(5) In cazul modificarii, suspendarii sau incetarii raportului de serviciu al evaluatorului, acesta are obligatia de a intocmi raportul de evaluare pentru perioada de stagiu parcursa de functionarul public debutant pana in acel moment. In acest caz, evaluarea este partiala si va fi luata in considerare la evaluarea functionarului public debutant la terminarea perioadei de stagiu.

Art. 24
(1) Evaluarea activitatii functionarului public debutant se face de catre evaluator pe baza:
a) raportului de stagiu intocmit de functionarul public debutant;
b) referatului intocmit de indrumator;
c) analizei gradului si modului de aplicare a fiecarui criteriu de evaluare in exercitarea atributiilor de serviciu de catre functionarul public debutant;
d) interviului cu functionarul public debutant.
(2) Cu cel mult 5 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu functionarul public debutant intocmeste un document denumit raport de stagiu, pe care il inainteaza evaluatorului si care cuprinde descrierea activitatii desfasurate pe parcursul acestei perioade, prin prezentarea atributiilor, a modalitatilor de indeplinire a acestora, precum si a eventualelor dificultati intampinate.
(3) Cu cel mult 5 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu indrumatorul intocmeste un document denumit referat, pe care il inainteaza evaluatorului si care cuprinde urmatoarele elemente:
a) descrierea activitatii desfasurate de functionarul public debutant;
b) aptitudinile pe care le-a dovedit functionarul public debutant in modul de indeplinire a atributiilor de serviciu;
c) conduita functionarului public debutant in timpul serviciului;
d) concluzii privind desfasurarea perioadei de stagiu si recomandari privind definitivarea acesteia.
(4) In cazul modificarii, suspendarii sau incetarii raportului de serviciu ori in situatia aplicarii unei sanctiuni disciplinare indrumatorului, acesta intocmeste referatul prevazut la alin. (3) pentru perioada de stagiu parcursa de functionarul public debutant pana in acel moment, iar conducatorul autoritatii sau institutiei publice numeste un alt functionar public definitiv, in calitate de indrumator, pentru perioada de stagiu ramasa neefectuata. Referatul astfel intocmit se inainteaza evaluatorului si este avut in vedere la evaluarea functionarului public debutant la terminarea perioadei de stagiu.
(5) Criteriile de evaluare a activitatii functionarului public debutant sunt prevazute la art. 29 lit. c) din prezenta anexa.

Art. 25
Interviul reprezinta un schimb de informatii care are loc intre evaluator si functionarul public debutant, anterior finalizarii raportului de evaluare, in cadrul caruia:
a) se aduc la cunostinta functionarului public debutant evaluat consemnarile facute de evaluator in raportul de evaluare;
b) se semneaza si se dateaza raportul de evaluare de catre evaluator si de catre functionarul public debutant evaluat.

Art. 26
(1) Pentru completarea raportului de evaluare a perioadei de stagiu, evaluatorul:
a) analizeaza raportul de stagiu completat de catre functionarul public debutant si referatul intocmit de catre indrumator;
b) noteaza indeplinirea criteriilor de evaluare in functie de gradul de indeplinire a atributiilor de serviciu;
c) stabileste calificativul de evaluare;
d) formuleaza propuneri cu privire la numirea intr-o functie publica definitiva sau la eliberarea din functia publica.
(2) Pentru notarea criteriilor de evaluare in functie de gradul de indeplinire a atributiilor de serviciu, evaluatorul noteaza fiecare criteriu de evaluare de la 1 la 5, nota 1 fiind cea mai mica, iar nota 5 fiind cea mai mare, face media aritmetica a notelor acordate pentru fiecare criteriu de evaluare si se obtine o nota finala.
(3) Calificativul de evaluare se acorda in functie de nota finala obtinuta, dupa cum urmeaza: intre 1,00-3,00 se acorda calificativul "necorespunzator", iar intre 3,01-5,00 se acorda calificativul "corespunzator".
(4) Semnificatia calificativelor de evaluare este urmatoarea:
a) "necorespunzator" - functionarul public debutant nu a facut dovada ca detine cunostintele teoretice si deprinderile practice necesare exercitarii functiei publice;
b) "corespunzator" - functionarul public debutant a facut dovada ca detine cunostintele teoretice si deprinderile practice necesare exercitarii functiei publice.
(5) Evaluatorul formuleaza in raportul de evaluare a perioadei de stagiu, dupa caz:
a) propunerea privind numirea functionarului public debutant intr-o functie publica definitiva, in situatia in care calificativul de evaluare este "corespunzator";
b) propunerea de eliberare din functie, in conditiile legii, in situatia in care functionarul public debutant a obtinut calificativul "necorespunzator".
(6) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu se aduce la cunostinta functionarului public debutant in cadrul interviului prevazut la art. 25 din prezenta anexa.
(7) In cazul in care intre functionarul public debutant si evaluator exista diferente de opinie asupra continutului raportului de evaluare se procedeaza astfel:
a) in situatia in care se ajunge la un punct de vedere comun, evaluatorul poate modifica raportul de evaluare;
b) in situatia in care nu se ajunge la un punct de vedere comun, functionarul public debutant consemneaza comentariile sale in raportul de evaluare, in sectiunea dedicata.
(8) In situatia in care functionarul public evaluat refuza sa semneze raportul de evaluare, acest aspect se consemneaza intr-un proces-verbal intocmit de catre evaluator si semnat de catre acesta si un martor. Refuzul functionarului public debutant de a semna raportul de evaluare nu impiedica producerea efectelor juridice ale acestuia.
(9) La finalizarea evaluarii, o copie a raportului de evaluare se comunica functionarului public debutant.

Art. 27
(1) Functionarul public debutant nemultumit de evaluarea comunicata potrivit art. 26 alin. (9) din prezenta anexa o poate contesta in cadrul procedurii de evaluare, in termen de 5 zile lucratoare de la data luarii la cunostinta, la conducatorul autoritatii sau institutiei publice.
(2) Conducatorul autoritatii sau institutiei publice solutioneaza contestatia pe baza raportului de evaluare a perioadei de stagiu, a referatului intocmit de indrumator si a raportului de stagiu redactat de functionarul public debutant, in termen de 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de depunere a contestatiei.
(3) Pe baza documentelor prevazute la alin. (2), conducatorul autoritatii sau institutiei publice respinge motivat contestatia sau o admite, caz in care modifica raportul de evaluare in mod corespunzator. Rezultatul contestatiei se comunica functionarului public debutant in termen de 5 zile lucratoare de la solutionarea acesteia.
(4) La expirarea termenului prevazut la alin. (1), in conditiile in care functionarul public debutant nu a contestat rezultatul evaluarii, respectiv la expirarea termenului prevazut la alin. (3) raportul de evaluare se comunica compartimentului de resurse umane pentru a fi depus la dosarul profesional, precum si pentru a asigura aplicarea de conducatorului autoritatii sau institutiei publice a dispozitiilor art. 28 din prezenta anexa. O copie a raportului de evaluare certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana cu atributii privind evidenta personalului din cadrul compartimentului de resurse umane se comunica functionarului public debutant.
(5) Numai functionarul public debutant nemultumit de rezultatul evaluarii activitatii sale, pe care l-a contestat in conditiile alin. (1), se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile legii.

Art. 28
(1) Functionarii publici debutanti care au obtinut la evaluarea activitatii calificativul "corespunzator" sunt numiti, prin transformarea postului, functionari publici definitivi in functia publica de executie din clasa corespunzatoare studiilor absolvite detinuta, in gradul profesional "asistent".
(2) In situatia in care functionarii publici debutanti au obtinut la evaluarea activitatii calificativul "necorespunzator", conducatorul autoritatii sau institutiei publice dispune prin act administrativ eliberarea din functia publica, in conditiile legii.

CAPITOLUL 5
Criteriile de performanta utilizate in evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici

Art. 29
Criteriile de performanta utilizate pentru realizarea componentei evaluarii performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici sunt stabilite dupa cum urmeaza:
a) criterii de performanta pentru evaluarea indeplinirii obiectivelor inaltilor functionari publici, conform pct. I;
b) criterii de performanta pentru functionarii publici de executie si de conducere, conform pct. II;
c) criterii de evaluare pentru functionarii publici debutanti, conform pct. III.

Codul administrativ. ANEXA Nr. 7 - NORME privind modul de constituire, organizare si functionare a comisiilor de disciplina, precum si componenta, atributiile, modul de sesizare si procedura disciplinara

CAPITOLUL I
Norme privind constituirea, componenta, organizarea si functionarea, precum si atributiile comisiilor de disciplina
SECTIUNEA 1
Norme generale privind constituirea si componenta comisiilor de disciplina
Art. 1
(1) Prin prezenta anexa se reglementeaza normele privind modul de constituire, organizare, functionare, componenta, atributiile, modul de sesizare si procedura de lucru ale comisiilor de disciplina.
(2) Comisiile de disciplina au competenta de a analiza faptele functionarilor publici sesizate ca abateri disciplinare si de a propune modul de solutionare, prin individualizarea sanctiunii disciplinare aplicabile sau clasarea sesizarii, dupa caz.
(3) In cadrul fiecarei autoritati si institutii publice cu personalitate juridica se constituie, prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, o comisie de disciplina.

Art. 2
(1) Comisia de disciplina are in componenta trei membri titulari, avand statut de functionari publici definitivi, numiti in functia publica pe perioada nedeterminata. Doi membri sunt desemnati de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, iar al treilea membru este desemnat de catre organizatia sindicala reprezentativa.
(2) In cazul in care functionarii publici nu sunt organizati in sindicat sau acesta nu este reprezentativ si nici afiliat la o federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate, desemnarea celui de-al treilea membru titular se face de catre majoritatea functionarilor publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice pentru care este organizata comisia de disciplina. Alegerea reprezentantilor functionarilor publici se face prin vot secret.
(3) Pentru fiecare membru titular al comisiei de disciplina se desemneaza, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), cate un membru supleant. Membrii supleanti au statut de functionari publici definitivi, numiti in functia publica pe perioada nedeterminata.
(4) Membrul supleant isi desfasoara activitatea in absenta membrului titular corespunzator din comisia de disciplina, in cazul suspendarii mandatului membrului titular corespunzator, respectiv in cazul in care mandatul acestuia a incetat inainte de termen, in conditiile prevazute de prezenta anexa.
(5) Membrii titulari si membrii supleanti ai comisiei de disciplina se numesc pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului, in conditiile prevazute de prezenta anexa.
(6) In situatia in care unul sau mai multi membri ai comisiei de disciplina se inlocuiesc, mandatul fiecaruia dintre acestia se exercita pe perioada ramasa pana la incetarea mandatului membrilor comisiei de disciplina desemnati in conditiile prevazute la alin. (1) - (3) si alin. (5).
(7) Pentru coordonarea activitatilor administrative necesare indeplinirii atributiilor comisiei de disciplina, prin actul administrativ de constituire a comisiei se desemneaza presedintele comisiei de disciplina, precum si supleantul corespunzator, din randul membrilor titulari, respectiv supleanti ai acesteia. Este desemnat presedinte al comisiei de disciplina membrul care are cea mai mare vechime in specialitate juridica sau administrativa ori, in cazul in care acesta nu exista, membrul care are cea mai mare vechime in functia publica.
(8) Comisia de disciplina are un secretar titular si un secretar supleant, numiti de conducatorul autoritatii sau institutiei publice pe durata mandatului membrilor comisiei de disciplina. Secretarul titular al comisiei de disciplina si secretarul supleant nu sunt membri ai comisiei de disciplina.

SECTIUNEA a 2-a
Norme speciale privind constituirea si componenta comisiilor de disciplina
Art. 3
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (3) din prezenta anexa, comisia de disciplina poate fi constituita pentru mai multe autoritati sau institutii publice, in cazul in care, in cadrul uneia dintre acestea, sunt stabilite, in conditiile legii, mai putin de 30 de functii publice.
(2) Constituirea comisiilor de disciplina potrivit alin. (1) se face cu respectarea principiului vecinatatii teritoriale, pentru autoritatile administratiei publice locale, respectiv principiului subordonarii ierarhice, pentru institutiile publice aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea unei autoritati ori institutii publice centrale sau a unei autoritati a administratiei publice locale.
(3) In situatia prevazuta la alin. (1), comisia de disciplina se constituie prin acte administrative ale fiecaruia dintre conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 2 din prezenta anexa.
(4) In actul administrativ de constituire a comisiei de disciplina se stabileste si locul de desfasurare a activitatii acesteia.

Art. 4
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 din prezenta anexa, pentru analiza faptelor inaltilor functionari publici sesizate ca abateri disciplinare, se constituie la nivel national o comisie de disciplina, denumita in continuare comisia de disciplina pentru inaltii functionari publici.
(2) Membrii titulari si membrii supleanti ai comisiei de disciplina pentru inaltii functionari publici sunt numiti prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului cu atributii in domeniul administratiei publice si a presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, potrivit prevederilor art. 494 alin. (4) din prezentul cod.
(3) Prevederile art. 2 alin. (3) - (7) din prezenta anexa se aplica in mod corespunzator.
(4) Secretariatul comisiei de disciplina pentru inaltii functionari publici este asigurat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Secretarul titular si secretarul supleant se desemneaza prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(5) Comisia de disciplina pentru inaltii functionari publici isi desfasoara activitatea la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Art. 5
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (3) din prezenta anexa, se constituie la nivelul judetului, respectiv municipiului Bucuresti, prin ordin al prefectului, o comisie de disciplina pentru analizarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare si propunerea modului de solutionare a sesizarii privitoare la faptele sesizate ca abateri disciplinare ale secretarilor generali ai comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti in componenta prevazuta la art. 494 alin. (5) si (6) din prezentul cod.
(2) Prevederile art. 2 alin. (3) - (8) din prezenta anexa se aplica in mod corespunzator.
(3) Comisia de disciplina prevazuta la alin. (1) isi desfasoara activitatea la sediul institutiei prefectului din judet, respectiv din municipiul Bucuresti.

Art. 6
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (3) din prezenta anexa, se constituie la nivel national, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, o comisie de disciplina pentru analizarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare si propunerea modului de solutionare a sesizarii privitoare la faptele sesizate ca abateri disciplinare ale secretarilor generali ai judetelor si ale secretarului general al municipiului Bucuresti in componenta prevazuta la art. 494 alin. (7) si (8) din prezentul cod.
(2) Prevederile art. 2 alin. (3) - (8) din prezenta anexa se aplica in mod corespunzator.
(3) Comisia de disciplina prevazuta la alin. (1) isi desfasoara activitatea la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

SECTIUNEA a 3-a
Competenta comisiilor de disciplina
Art. 7
(1) Comisia de disciplina competenta sa desfasoare procedura angajarii raspunderii administrativ-disciplinare este cea constituita pentru autoritatea sau institutia publica in cadrul careia este numit functionarul public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara la data savarsirii faptei sesizate, cu exceptiile prevazute de prezentul cod.
(2) Comisia de disciplina inainteaza raportul de propunere a sanctiunii disciplinare aplicabile functionarului public sau, dupa caz, raportul de clasare a sesizarii, persoanei care are competenta legala de numire in functia publica la data inaintarii acestui raport.

Art. 8
(1) Comisia de disciplina competenta sa desfasoare procedura angajarii raspunderii administrativ-disciplinare este cea constituita in cadrul autoritatii sau institutiei publice ierarhic superioare, pentru analizarea si propunerea modului de solutionare a sesizarii privitoare la faptele urmatorilor functionari publici:
a) conducatori ai autoritatilor sau institutiilor publice si adjuncti ai acestora, numiti prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice in subordinea, in coordonarea ori sub autoritatea carora se afla;
b) conducatori ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale si adjuncti ai acestora, numiti prin act administrativ al ministrului de resort sau al conducatorului organului de specialitate al administratiei publice centrale;
c) conducatori ai institutiilor si serviciilor publice de interes local si judetean infiintate in subordinea sau sub autoritatea autoritatilor administratiei publice locale si adjuncti ai acestora, numiti prin act administrativ al primarului unitatii administrativ-teritoriale, respectiv al presedintelui consiliului judetean.
(2) In situatia in care numirea intr-o functie publica de conducere a unei autoritati sau institutii publice se face prin act administrativ al conducatorului altei autoritati sau institutii publice decat cea ierarhic superioara ori autoritatea sau institutia publica nu se afla intr-un raport juridic de subordonare ierarhica cu o alta autoritate sau institutie publica, comisia de disciplina competenta sa desfasoare procedura angajarii raspunderii administrativ-disciplinare este cea constituita in cadrul autoritatii sau institutiei publice al carei conducator emite actul administrativ de numire in functia publica.

SECTIUNEA a 4-a
Conditii de desemnare si mandatul membrilor in comisia de disciplina
Art. 9
(1) Poate fi desemnat membru in comisia de disciplina functionarul public care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are o buna reputatie profesionala si o conduita corespunzatoare in exercitarea functiei publice;
b) are studii universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta;
c) este functionar public definitiv, numit pe perioada nedeterminata intr-o functie publica din clasa I, in cadrul autoritatii sau institutiei publice pentru care se constituie comisia de disciplina;
d) exercita un raport de serviciu cu durata normala a timpului de munca;
e) nu are raportul de serviciu suspendat, in conditiile legii;
f) nu se afla intr-unul din cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 10 din prezenta anexa.
(2) Cel putin unul dintre membrii comisiei de disciplina are studii universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in domeniul stiinte juridice sau administrative.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care nu exista niciun functionar public care sa aiba studii universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in domeniul stiinte juridice sau administrative, si care sa indeplineasca conditiile prevazute de prezentul cod, in comisia de disciplina pot fi desemnati membri dintre functionarii publici incadrati pe functii publice din clasa I.
(4) Conditia prevazuta la alin. (1) lit. c) este indeplinita si in cazul in care raportul de serviciu al functionarului public definitiv, numit pe perioada nedeterminata in cadrul autoritatii sau institutiei publice pentru care se constituie comisia de disciplina, este modificat prin una din modalitatile prevazute de lege in cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice.
(5) Prin exceptie de la alin. (1) lit. c), pot fi desemnati membri in comisia de disciplina pentru analizarea si propunerea modului de solutionare a sesizarii privitoare la faptele secretarilor generali ai comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti, prevazute la art. 494 alin. (5) si (6) din prezentul cod, functionari publici care exercita cu caracter temporar functiile publice de conducere, respectiv functiile publice din categoria inaltilor functionari publici numiti pe perioada nedeterminata in cadrul altor autoritati sau institutii publice decat cele pentru care se constituie comisia de disciplina.

Art. 10
Nu poate fi desemnat membru in comisia de disciplina functionarul public care se afla intr-unul din urmatoarele cazuri de incompatibilitate:
a) este conducatorul autoritatii sau institutiei publice pentru care este constituita comisia de disciplina;
b) este sot, ruda sau afin, pana la gradul al IV-lea inclusiv, cu persoana care are competenta legala de a emite actul administrativ de constituire a comisiei de disciplina, cu persoana care are competenta legala de numire in functia publica sau cu ceilalti functionari publici desemnati membri in comisie;
c) a fost sanctionat disciplinar, iar sanctiunea disciplinara aplicata nu a fost radiata conform legii;
d) este desemnat consilier de etica;
e) este membru titular sau membru supleant al comisiei paritare.

Art. 11
(1) Membrii comisiei de disciplina sunt in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) au relatii cu caracter patrimonial cu functionarul public a carui fapta sesizata ca abatere disciplinara este cercetata;
b) interesele patrimoniale personale, ale sotului, sotiei sau rudelor de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea atributiilor corespunzatoare care ii revin potrivit prezentei anexe;
c) functionarul public a carui fapta sesizata ca abatere disciplinara este cercetata are calitatea de evaluator sau contrasemnatar pentru unul dintre membrii comisiei de disciplina;
d) se afla in relatii de prietenie sau dusmanie cu functionarul public a carui fapta este sesizata ca abatere disciplinara;
e) ori de cate ori considera, in mod justificat, ca integritatea, obiectivitatea si impartialitatea procedurii administrativdisciplinare pot fi afectate.
(2) Membrii comisiei de disciplina au obligatia de a depune o declaratie pe propria raspundere ca nu se afla in niciuna dintre situatiile prevazute la alin. (1).
(3) In situatia in care conflictul de interese intervine pe parcursul procedurii administrativ-disciplinare, membrul/membrii comisiei de disciplina aflat/aflati intr-una din situatiile prevazute la alin. (1) are/au obligatia de a actualiza declaratia pe proprie raspundere prevazuta la alin. (2) si de a solicita suspendarea mandatului in conditiile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. f) din prezenta anexa.
(4) Declaratiile completate in conditiile prevazute la alin. (2) si, dupa caz, alin. (3) se pastreaza de catre secretarul comisiei. Incalcarea dispozitiilor alin. (2) si (3) constituie abatere disciplinara, in conditiile prevazute la art. 492 alin. (2) lit. m) din prezentul cod.

Art. 12
(1) Mandatul de membru al comisiei de disciplina se suspenda in cazul in care:
a) sotul, ruda sau afinul sau, pana la gradul al IV-lea inclusiv, exercita cu caracter temporar functia care implica competenta legala de a desemna membri in comisia de disciplina ori de a aplica sanctiunea disciplinara, pentru perioada numirii temporare in cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public care are calitatea de membru in comisia de disciplina;
b) este in concediu de odihna, concediu pentru incapacitate temporara de munca sau alt concediu, potrivit legii, este delegat ori detasat in cadrul altei autoritati sau institutii publice ori este suspendat din functia publica, pentru perioada corespunzatoare fiecareia dintre aceste situatii, dar nu mai mult de 6 luni consecutive;
c) comisia de disciplina a primit o sesizare din partea sau cu privire la un functionar public cu care membrul comisiei de disciplina este sot, ruda sau afin, pana la gradul al IV-lea inclusiv, pe parcursul desfasurarii procedurii administrativ-disciplinare in cauza;
d) s-a pronuntat in orice mod cu privire la fapta sesizata ca abatere disciplinara anterior intocmirii raportului comisiei de disciplina pentru solutionarea cauzei, pe parcursul desfasurarii procedurii administrativ-disciplinare in cauza;
e) comisia de disciplina a primit o sesizare indreptata impotriva sa;
f) se afla in una dintre situatiile de conflict de interese prevazute la art. 11 din prezenta anexa, pentru desfasurarea procedurii administrativ-disciplinare in cauza.
(2) In caz de suspendare a mandatului unui membru al comisiei de disciplina, sedintele se desfasoara cu participarea membrului supleant corespunzator.
(3) Membrul comisiei de disciplina care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) are obligatia de a solicita suspendarea mandatului de indata ce ia cunostinta de existenta vreuneia dintre aceste situatii. Suspendarea mandatului membrului comisiei de disciplina poate fi solicitata de orice persoana care sesizeaza existenta uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1).
(4) Cererea de suspendare se face in scris, cu mentionarea perioadei pentru care se solicita suspendarea si a sesizarii pentru care se desfasoara procedura administrativ-disciplinara in cazurile prevazute la alin. (1) lit. c), d) si f), si se inainteaza presedintelui comisiei de disciplina, impreuna cu probele doveditoare ale sustinerilor care fac obiectul cererii.
(5) Presedintele comisiei de disciplina are obligatia de a convoca ceilalti membri ai comisiei de disciplina pentru intocmirea unui raport. Raportul comisiei de disciplina se intocmeste in lipsa membrului care face obiectul cererii de suspendare, cu mentionarea expresa a perioadei pentru care se suspenda mandatul acestuia si a sesizarii pentru care se desfasoara procedura administrativ-disciplinara si se comunica:
a) persoanei prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina;
b) membrului comisiei de disciplina care a formulat cererea de suspendare sau, dupa caz, cu privire la care a fost solicitata suspendarea;
c) persoanei care a solicitat suspendarea, daca este alta decat cea prevazuta la lit. b);
d) membrului supleant corespunzator membrului titular al carui mandat se suspenda.
(6) In situatia in care mandatul membrului care are calitatea de presedinte al comisiei de disciplina se suspenda, pentru perioada suspendarii mandatului acestuia, calitatea de presedinte al comisiei de disciplina revine membrului supleant corespunzator.
(7) In situatia in care, in cadrul procedurii administrativdisciplinare intr-o anumita cauza, in decursul a doua luni consecutive de la data primei sedinte a comisiei de disciplina, prin suspendarea mandatelor membrilor titulari si supleanti se ajunge la imposibilitatea desfasurarii activitatii comisiei de disciplina, secretarul comisiei notifica persoana prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina, in vederea demararii procedurii de constituire a unei noi comisii de disciplina, in conditiile prezentei anexe.
(8) In cazul prevazut la alin. (7), mandatul tuturor membrilor titulari si supleanti inceteaza in conditiile art. 14 alin. (1) lit. g) din prezenta anexa.

Art. 13
(1) Membrii comisiei de disciplina isi exercita mandatul de la data emiterii actului administrativ de constituire a comisiei de disciplina pana la data expirarii duratei acestuia sau inainte de termen, in conditiile prezentei anexe.
(2) Cu 60 de zile inainte de data expirarii duratei mandatului membrilor, autoritatile si institutiile publice au obligatia initierii procedurilor de constituire a comisiei de disciplina al carei mandat urmeaza a intra in vigoare, in conditiile prezentei anexe.

Art. 14
(1) Mandatul de membru al comisiei de disciplina inceteaza:
a) la data expirarii perioadei pentru care a fost desemnat in comisia de disciplina;
b) la data transferului in cadrul unei alte autoritati sau institutii publice;
c) la data la care a intervenit o situatie de incompatibilitate prevazuta la art. 10 din prezenta anexa;
d) atunci cand se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca sau alt concediu, potrivit legii, este delegat ori detasat in cadrul altei autoritati sau institutii publice sau in cadrul unei structuri fara personalitate juridica a autoritatii sau institutiei publice ori este suspendat din functia publica, pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive;
e) la data incetarii raportului de serviciu;
f) la data solicitata de functionarul public, prin cerere scrisa motivata adresata persoanei prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina, cu privire la renuntarea la calitatea de membru in comisia de disciplina;
g) la data constatarii prin act administrativ al persoanei care are competenta numirii comisiei de disciplina a imposibilitatii desfasurarii activitatii comisiei de disciplina, ca urmare a notificarii prevazute la art. 12 alin. (7) din prezenta anexa;
h) la data intrarii in vigoare a actului normativ sau, dupa caz, a actului administrativ de reorganizare a activitatii autoritatii sau institutiei publice, cu sau fara schimbarea denumirii acesteia, prin preluarea de atributii si personal de la o alta autoritate sau institutie publica.
(2) In caz de incetare a mandatului unui membru al comisiei de disciplina, se numeste ca membru titular membrul supleant corespunzator si se demareaza procedura pentru desemnarea unui alt membru supleant.
(3) Membrul comisiei de disciplina care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b) -f) are obligatia de a aduce la cunostinta presedintelui comisiei de disciplina, in scris, existenta cauzei de incetare a mandatului inainte de termen.
(4) Incetarea mandatului membrului comisiei de disciplina poate fi solicitata de orice persoana care sesizeaza existenta situatiei prevazute la alin. (1) lit. c). Cererea de incetare se face in scris si se inainteaza presedintelui comisiei de disciplina, impreuna cu orice probe doveditoare ale sustinerilor care fac obiectul cererii.
(5) Presedintele comisiei de disciplina convoaca ceilalti membri ai comisiei de disciplina pentru intocmirea unui raport. Raportul comisiei de disciplina se intocmeste in lipsa membrului care face obiectul cererii de incetare a mandatului de membru al comisiei de disciplina inainte de termen si se comunica:
a) persoanei prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina;
b) membrului comisiei de disciplina care a formulat cererea de incetare a mandatului inainte de termen, respectiv care a facut obiectul cererii de incetare a mandatului inainte de termen;
c) persoanei care a solicitat incetarea mandatului de membru al comisiei de disciplina inainte de termen, daca este alta decat cea prevazuta la lit. b);
d) membrului supleant corespunzator membrului titular al carui mandat inceteaza inainte de termen.
(6) Incetarea inainte de termen a mandatului membrului care are calitatea de presedinte al comisiei de disciplina se constata prin raportul prevazut la alin. (5) si se instiinteaza persoana prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina in vederea desemnarii unui nou membru in comisia de disciplina, in conditiile legii si ale prezentei anexe. In acest caz, calitatea de presedinte al comisiei de disciplina revine membrului supleant corespunzator.
(7) In situatia in care incetarea inainte de termen a mandatelor membrilor titulari si supleanti conduce la imposibilitatea desfasurarii activitatii comisiei de disciplina, precum si in cazul prevazut la alin. (1) lit. h), secretarul comisiei notifica persoana prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina in vederea demararii procedurii de constituire a unei noi comisii de disciplina, in conditiile prezentei anexe.

Art. 15
(1) Secretarul titular si supleantul acestuia au studii universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in domeniul stiinte juridice sau administrative.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in situatia in care nu exista niciun functionar public care sa aiba studii universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in domeniul stiinte juridice sau administrative, poate fi desemnat secretar titular, respectiv secretar supleant, cate un functionar public incadrat pe functie publica din clasa I.
(3) Secretarului titular si secretarului supleant li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 9-14 din prezenta anexa.
(4) In situatia in care secretarul comisiei de disciplina se afla in unul dintre cazurile prevazute la art. 12 alin. (1), respectiv art. 14 alin. (1) lit. b) -f) din prezenta anexa, acesta este inlocuit de secretarul supleant.
(5) In situatia in care secretarul supleant se afla in unul dintre cazurile prevazute la art. 12 alin. (1), respectiv art. 14 alin. (1) lit. b) -f) din prezenta anexa, presedintele comisiei de disciplina notifica persoana prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina in vederea desemnarii functionarilor publici care sa asigure secretariatul comisiei de disciplina pe durata ramasa a mandatului membrilor comisiei de disciplina, in conditiile prevazute de prezenta anexa.

Art. 16
Orice persoana care constata desemnarea unui membru al comisiei de disciplina sau a secretarului acesteia fara respectarea procedurii prevazute in prezenta anexa se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, in conditiile prevazute de lege.

SECTIUNEA a 5-a
Organizarea, functionarea si atributiile comisiei de disciplina
Art. 17
(1) Activitatea comisiei de disciplina are la baza urmatoarele principii:
a) prezumtia de nevinovatie, conform caruia functionarul public este considerat nevinovat pentru fapta sesizata ca abatere disciplinara comisiei de disciplina atat timp cat vinovatia sa nu a fost dovedita;
b) garantarea dreptului la aparare, conform caruia functionarul public are dreptul de a avea acces la toate actele existente in dosarul cauzei, de a fi audiat, de a prezenta dovezi in apararea sa si de a fi asistat sau reprezentat pe parcursul procedurii de cercetare administrativa;
c) contradictorialitatea, conform caruia comisia de disciplina are obligatia de a asigura persoanelor aflate pe pozitii divergente posibilitatea de a se exprima cu privire la orice act sau fapt care are legatura cu abaterea disciplinara pentru care a fost sesizata comisia de disciplina;
d) proportionalitatea, conform caruia trebuie respectat un raport corect intre gravitatea abaterii disciplinare, circumstantele savarsirii acesteia si sanctiunea disciplinara propusa sa fie aplicata in conditiile prevazute la art. 492 alin. (4) - (8) din prezentul cod;
e) legalitatea angajarii raspunderii administrativ-disciplinare, conform caruia raspunderea administrativ-disciplinara nu poate opera decat in conditiile sau in cazurile prevazute de lege, in limitele stabilite de aceasta;
f) legalitatea sanctiunii, conform caruia pentru savarsirea de catre functionarul public a unei/unor abateri disciplinare prevazute de art. 492 alin. (2) din prezentul cod comisia de disciplina nu poate propune decat sanctiunile disciplinare prevazute de art. 492 alin. (3) din prezentul cod;
g) unicitatea sanctiunii, conform caruia pentru o abatere disciplinara nu se poate aplica decat o singura sanctiune disciplinara;
h) celeritatea procedurii, conform caruia comisia de disciplina are obligatia de a proceda fara intarziere la solutionarea cauzei, cu respectarea drepturilor persoanelor implicate si a procedurilor prevazute de lege si de prezenta anexa;
i) obligativitatea opiniei, conform caruia fiecare membru al comisiei de disciplina are obligatia de a se pronunta prin vot, la intocmirea raportului privind solutionarea fiecarei sesizari aflate pe rolul comisiei de disciplina;
j) securitatea prelucrarii si confidentialitatea datelor cu caracter personal, potrivit caruia activitatea comisiei de disciplina trebuie realizata cu implementarea de masuri tehnice si organizatorice adecvate in vederea asigurarii unui nivel de securitate corespunzator al datelor cu caracter personal, respectand prevederile legislatiei privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
(2) Comisia de disciplina isi desfasoara activitatea numai in baza unei sesizari, in limitele si raportat la obiectul acesteia.
(3) Competentele comisiei de disciplina se realizeaza prin exercitarea de catre membrii comisiilor a atributiilor care le revin, cu respectarea principiilor independentei, stabilitatii in cadrul comisiei, integritatii, obiectivitatii si impartialitatii in analizarea faptelor si luarea deciziilor.
(4) Neindeplinirea, in conditiile legii, a atributiilor care le revin membrilor comisiei de disciplina, precum si persoanelor desemnate din cadrul compartimentului de control sa efectueze cercetarea administrativa constituie abatere disciplinara, in conditiile prevazute la art. 492 alin. (2) lit. n) din prezentul cod.
(5) Sesizarea pentru abaterile disciplinare prevazute la alin. (4) se formuleaza de catre persoana care are competenta legala de numire in functia publica si se transmite la comisia de disciplina. Prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) din prezenta anexa se aplica in mod corespunzator.

Art. 18
(1) In desfasurarea activitatii si indeplinirea atributiilor, membrii si secretarul comisiei de disciplina au urmatoarele obligatii:
a) sa asigure prin activitatea desfasurata respectarea legislatiei in vigoare, precum si aplicarea principiilor prevazute la art. 17 alin. (1) din prezenta anexa in derularea procedurii administrativ-disciplinare;
b) sa aduca la cunostinta presedintelui comisiei de disciplina orice ingerinta in activitatea lor din partea unor persoane fizice sau juridice ori a unui grup de interese care ar putea sa le afecteze independenta sau impartialitatea ori ar putea crea suspiciuni cu privire la acestea;
c) sa participe la sedintele de lucru stabilite pentru desfasurarea procedurii administrativ-disciplinare;
d) sa respecte confidentialitatea deliberarilor si a datelor cu caracter personal, in conditiile legii;
e) sa nu isi exprime public opinia cu privire la procedura administrativ-disciplinara desfasurata in oricare dintre cauzele aflate in derulare;
f) sa evite orice contact privat cu persoana care a formulat sesizarea si functionarul public a carui fapta a fost sesizata pe durata procedurii administrativ-disciplinare;
g) sa respecte regimul incompatibilitatilor si al conflictului de interese si sa aplice prevederile legale privind modalitatile de evitare a conflictului de interese.
(2) Membrii comisiei de disciplina pot absenta din motive obiective de la sedintele de lucru stabilite potrivit procedurii administrativ-disciplinare, situatiile respective fiind aduse la cunostinta presedintelui comisiei de disciplina, in scris, cu cel putin doua zile inaintea sedintei comisiei de disciplina, pentru a fi inlocuiti de membrii supleanti corespunzatori. In cazul in care in aceasta situatie se afla presedintele comisiei de disciplina, acesta aduce la cunostinta membrului supleant corespunzator, in scris, cu cel putin doua zile inaintea sedintei comisiei de disciplina, care il inlocuieste si are calitatea de presedinte al comisiei de disciplina pentru sedinta respectiva.

Art. 19
Atributiile comisiei de disciplina sunt:
a) administrative;
b) functionale.

Art. 20
(1) Comisia de disciplina indeplineste urmatoarele atributii administrative:
a) primeste sesizarile si toate documentele care ii sunt adresate, dupa ce au fost inregistrate de secretarul comisiei de disciplina;
b) intocmeste procese-verbale, in conditiile prezentei anexe;
c) intocmeste rapoarte, in conditiile prezentei anexe;
d) intocmeste recomandari cu caracter general, la finalizarea procedurii de cercetare administrativa;
e) intocmeste orice alte inscrisuri in conditiile prevazute de prezenta anexa.
(2) Comisia de disciplina are obligatia de a primi, prin secretarul acesteia, orice document care ii este adresat.
(3) Documentele adresate comisiei de disciplina, precum si cele emise de aceasta se inregistreaza intr-un registru de evidenta.

Art. 21
Comisia de disciplina indeplineste urmatoarele atributii functionale:
a) desfasoara procedura administrativ-disciplinara pentru analizarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare prevazute la art. 492 alin. (2) lit. a) -k), m) si n) din prezentul cod;
b) propune sanctiunea disciplinara aplicabila sau, dupa caz, propune clasarea sesizarii in conditiile prevazute de prezenta anexa, cu votul majoritatii membrilor comisiei;
c) sesizeaza autoritatea responsabila de asigurarea integritatii in exercitarea demnitatilor si functiilor publice si prevenirea coruptiei institutionale, pentru abaterea disciplinara prevazuta la art. 492 alin. (2) lit. l) din prezentul cod, in vederea verificarii si solutionarii.

Art. 22
Presedintele comisiei de disciplina are urmatoarele atributii principale:
a) stabileste locul, data si ora sedintelor comisiei de disciplina;
b) conduce sedintele comisiei de disciplina;
c) coordoneaza activitatea comisiei de disciplina si a secretarului acesteia;
d) reprezinta comisia de disciplina in fata oricaror persoane fizice sau juridice.

Art. 23
Secretarul comisiei de disciplina are urmatoarele atributii principale:
a) primeste si inregistreaza documentele adresate comisiei de disciplina in registrul de evidenta al comisiei de disciplina;
b) convoaca membrii comisiei de disciplina, precum si orice alta persoana, la solicitarea presedintelui acesteia;
c) redacteaza si semneaza toate documentele emise de comisia de disciplina, alaturi de membrii acesteia, si tine evidenta acestor documente;
d) primeste si transmite corespondenta comisiei de disciplina;
e) efectueaza alte lucrari necesare desfasurarii activitatii comisiei de disciplina, din dispozitia presedintelui acesteia.

Art. 24
Comisia de disciplina pentru inaltii functionari publici elaboreaza Regulamentul de organizare si functionare al comisiei de disciplina pentru inaltii functionari publici, in conditiile prevazute la art. 494 alin. (4) si art. 396 alin. (10) din prezentul cod.

CAPITOLUL II
Procedura administrativ-disciplinara
SECTIUNEA 1
Etapele procedurii administrativ-disciplinare
Art. 25
Procedura administrativ-disciplinara cuprinde urmatoarele etape:
a) sesizarea comisiei de disciplina;
b) verificarea conflictului de interese in care se pot afla membrii comisiei de disciplina, precum si verificarea admisibilitatii sesizarii;
c) procedura de cercetare administrativa.

SECTIUNEA a 2-a
Sesizarea comisiei de disciplina
Art. 26
(1) Comisia de disciplina poate fi sesizata:
a) de catre orice persoana care se considera vatamata prin fapta unui functionar public;
b) de catre persoana care, in exercitarea atributiilor, considera ca s-a produs incalcarea de catre un functionar public a indatoririlor corespunzatoare functiei publice pe care o detine sau/si a normelor de conduita profesionala si civica prevazute de lege.
(2) Sesizarea se depune la registratura autoritatii sau institutiei publice in cadrul careia functionarul public isi desfasoara activitatea, respectiv la registratura autoritatii ori institutiei publice la nivelul careia este constituita comisia de disciplina competenta potrivit prezentei anexe ori se comunica pe adresa de posta electronica a acestora. Sesizarea se transmite secretarului comisiei de disciplina in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data inregistrarii la registratura autoritatii sau institutiei publice.
(3) Sesizarea se inregistreaza de secretarul comisiei de disciplina in registrul de evidenta al comisiei de disciplina si se inainteaza presedintelui comisiei de disciplina in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data inregistrarii.
(4) Presedintele comisiei de disciplina stabileste, in maximum 3 zile lucratoare de la data primirii sesizarii, data la care se desfasoara prima sedinta a comisiei de disciplina si dispune, prin adresa, convocarea membrilor.

Art. 27
(1) Sesizarea se formuleaza in scris si trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
a) numele, prenumele, domiciliul/resedinta, numarul de telefon si adresa de posta electronica sau, dupa caz, locul de munca si functia detinuta de persoana care a formulat sesizarea ori denumirea si sediul persoanei juridice, numarul de telefon si adresa de posta electronica ale acesteia, precum si numele, prenumele si functia reprezentantului legal;
b) numele si prenumele functionarului public a carui fapta este sesizata ca abatere disciplinara si denumirea autoritatii sau a institutiei publice in care acesta isi desfasoara activitatea;
c) descrierea faptei care constituie obiectul sesizarii si data savarsirii acesteia;
d) prezentarea dovezilor pe care se sprijina sesizarea;
e) adresa de corespondenta, daca este alta decat cea prevazuta la lit. a);
f) data;
g) semnatura.
(2) Sesizarea se depune in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta de fapta reclamata, dar nu mai tarziu de un an si 6 luni de la data savarsirii faptei sesizate ca abatere disciplinara si trebuie insotita, atunci cand este posibil, de inscrisurile care o sustin.
(3) In situatia in care persoana care formuleaza sesizarea nu cunoaste informatiile prevazute la alin. (1) lit. b), sesizarea poate sa cuprinda alte elemente de identificare a functionarului public ale carui fapte sunt sesizate ca abateri disciplinare.

Art. 28
(1) La prima sedinta a comisiei de disciplina pentru analizarea oricarei sesizari adresate acesteia, membrii comisiei de disciplina au obligatia de depunere a declaratiilor pe propria raspundere prevazute la art. 11 alin. (2) din prezenta anexa din prezenta anexa, pe baza informatiilor privind persoana care a formulat sesizarea, respectiv privind functionarul public a carui fapta este sesizata ca abatere disciplinara.
(2) Membrul comisiei de disciplina care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 11 alin. (1) din prezenta anexa are obligatia de a solicita suspendarea mandatului, in conditiile prevazute la art. 12 alin. (3) si (4) din prezenta anexa.
(3) In situatia in care niciunul dintre membrii comisiei de disciplina nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 11 alin. (1) din prezenta anexa, in prima sedinta a comisiei de disciplina se procedeaza la:
a) verificarea respectarii termenului de depunere a sesizarii;
b) identificarea obiectului sesizarii si stabilirea competentei de solutionare;
c) verificarea elementelor constitutive ale sesizarii.
(4) In situatia in care unul/mai multi dintre membrii comisiei de disciplina se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 11 alin. (1) din prezenta anexa, verificarea elementelor prevazute la alin. (3) se face la prima sedinta a comisiei de disciplina desfasurata ulterior aplicarii dispozitiilor art. 12 alin. (5) si (6) ori, dupa caz, alin. (7) din prezenta anexa.

Art. 29
(1) Sesizarea se claseaza in urmatoarele situatii:
a) nu a fost depusa in termenul prevazut la art. 27 alin. (2) din prezenta anexa;
b) nu contine elementele constitutive prevazute la art. 27 alin. (1) lit. a) -d), f) si g) din prezenta anexa sau functionarul public nu poate fi identificat pe baza elementelor furnizate in conformitate cu art. 27 alin. (3) din prezenta anexa, iar acestea nu au fost furnizate, in scris, ca urmare a cererii comisiei, in termenul fixat de aceasta, care nu poate fi mai mic de 3 zile de la data comunicarii solicitarii;
c) priveste acelasi functionar public si aceeasi fapta savarsita in aceleasi circumstante pentru care s-a desfasurat procedura administrativ-disciplinara si s-a propus aplicarea unei sanctiuni disciplinare sau clasarea sesizarii;
d) in termen de 4 luni de la data incetarii raportului de serviciu al functionarului public in conditiile prevazute la art. 516 lit. b), c) si e) din prezentul cod, in masura in care functionarul public a carui fapta a fost cercetata nu redobandeste calitatea de functionar public in aceasta perioada in cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice;
e) la data incetarii raportului de serviciu al functionarului public in conditiile prevazute la art. 517 alin. (1) si (3) si art. 520 din prezentul cod.
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) comisia de disciplina intocmeste un raport care se comunica persoanei prin al carei act administrativ s-a constituit comisia de disciplina si persoanei care a formulat sesizarea.

Art. 30
(1) In situatia in care obiectul sesizarii nu se circumscrie sferei legale de competenta a comisiei de disciplina, aceasta transmite sesizarea comisiei de disciplina competente si comunica persoanei care a formulat sesizarea declinarea competentei. Comunicarea se face printr-o adresa semnata de presedinte si de ceilalti membri ai comisiei de disciplina, precum si de secretarul acesteia.
(2) Daca exista mai multe sesizari cu acelasi obiect, impotriva aceluiasi functionar public, acestea se conexeaza.

Art. 31
(1) Pentru sesizarile carora nu le sunt aplicabile prevederile art. 29 si ale art. 30 alin. (1) din prezenta anexa, comisia de disciplina incepe procedura de cercetare administrativa.
(2) Presedintele comisiei de disciplina stabileste, in maximum 3 zile lucratoare, data si locul desfasurarii urmatoarei sedinte si dispune convocarea membrilor, a functionarului public a carui fapta a fost sesizata, precum si a persoanei care a formulat sesizarea.

SECTIUNEA a 3-a
Dispozitii generale privind procedura de cercetare administrativa
Art. 32
(1) Procedura de cercetare administrativa este obligatorie pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute la art. 492 alin. (3) lit. b) -f) din prezentul cod.
(2) Procedura de cercetare administrativa consta in:
a) audierea persoanei care a formulat sesizarea si a functionarului public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara, a altor persoane care pot oferi informatii cu privire la solutionarea cazului sau/si a membrului/membrilor comisiei de disciplina ori a persoanelor din cadrul compartimentului de control, desemnati sa efectueze cercetarea administrativa;
b) administrarea probelor propuse de parti, precum si, daca este cazul, a celor solicitate de comisia de disciplina;
c) dezbaterea cazului.
(3) Pe parcursul desfasurarii procedurii de cercetare administrativa, sedintele comisiei de disciplina, respectiv sedintele membrilor comisiei de disciplina/persoanelor din cadrul compartimentului de control, desemnati sa efectueze cercetarea administrativa in conditiile prevazute la art. 33 din prezenta anexa, sunt publice numai la solicitarea sau cu acordul scris al functionarului public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara.
(4) Persoana care a formulat sesizarea si functionarul public a carui fapta a fost sesizata pot participa la cercetarea administrativa personal sau pot fi asistate ori reprezentate, la cerere, de un avocat sau de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, dupa caz, in conditiile legii.

Art. 33
(1) Comisia de disciplina poate desemna unul sau 2 membri ori, dupa caz, poate solicita compartimentului de control din autoritatea ori institutia publica in cadrul careia functionarul public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara isi desfasura activitatea la data savarsirii faptei, dupa aprobarea prealabila de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, sa efectueze cercetarea administrativa potrivit art. 32 alin. (2) lit. a) si b) din prezenta anexa si sa prezinte un raport care sa cuprinda rezultatele activitatii de cercetare administrativa, precum si documentele care au stat la baza intocmirii raportului.
(2) Persoanele desemnate din cadrul compartimentului de control au obligatia, inainte de a incepe cercetarea administrativa, de a depune o declaratie pe propria raspundere ca nu se afla in niciuna dintre situatiile prevazute la art. 11 alin. (1) din prezenta anexa.
(3) Se considera conflict de interese prevazut la art. 11 alin. (1) lit. e) din prezenta anexa si situatia in care persoana desemnata din cadrul compartimentului de control sa efectueze cercetarea administrativa intr-o anumita cauza a sesizat comisia de disciplina cu privire la fapte sesizate ca abateri disciplinare ale functionarului public respectiv. In acest caz, persoana/persoanele din cadrul compartimentului de control desemnata/desemnate sa desfasoare cercetarea administrativa este/sunt obligata/obligate sa se abtina de la desfasurarea procedurii si sa solicite in scris si motivat inlocuirea sa/lor in cauza respectiva.
(4) In situatia prevazuta la alin. (1), comisia de disciplina intocmeste un proces-verbal care cuprinde:
a) numarul de inregistrare al sesizarii pentru care se solicita efectuarea cercetarii administrative;
b) numele si prenumele persoanei care a formulat sesizarea si numele si prenumele persoanei impotriva careia a fost formulata sesizarea;
c) membrul/membrii comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv compartimentul de control din autoritatea ori institutia publica in cadrul careia functionarul public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara isi desfasura activitatea la data savarsirii faptei, care urmeaza a efectua cercetarea administrativa;
d) limitele de competenta stabilite pentru efectuarea cercetarii administrative in conditiile prevazute la lit. c);
e) termenul stabilit pentru prezentarea raportului cuprinzand rezultatele activitatii de cercetare administrativa, precum si a documentelor care au stat la baza intocmirii raportului;
f) data;
g) semnatura presedintelui si a celorlalti membri ai comisiei, precum si a secretarului acesteia.

Art. 34
(1) In situatia in care, din raportul inaintat de catre membrul/membrii comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv de catre compartimentul de control din autoritatea ori institutia publica in cadrul careia functionarul public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara isi desfasura activitatea la data savarsirii faptei, comisia de disciplina nu se poate pronunta si considera necesara clarificarea unor fapte sau imprejurari, aceasta poate efectua cercetari administrative suplimentare in termen de maximum 10 zile lucratoare, in conditiile prevazute la art. 36-47 din prezenta anexa.
(2) In acest caz, in termenul prevazut la alin. (1), comisia de disciplina intocmeste un raport care cuprinde rezultatele activitatii de cercetare administrativa, precum si documentele care au stat la baza intocmirii acestuia.

Art. 35
Lucrarile fiecarei sedinte a comisiei de disciplina se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de presedintele si de ceilalti membri ai comisiei de disciplina, precum si de secretarul acesteia.

SECTIUNEA a 4-a
Convocarea membrilor comisiei de disciplina si a persoanelor care urmeaza a fi audiate
Art. 36
(1) Convocarea membrilor comisiei de disciplina sau a membrului/membrilor comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv a persoanelor din cadrul compartimentului de control din autoritatea ori institutia publica care efectueaza cercetarea administrativa se face prin adresa, de catre secretarul comisiei de disciplina, la solicitarea presedintelui acesteia.
(2) Comunicarea adresei se face personal, cu semnatura de primire, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin posta electronica. Dovezile de comunicare se depun la dosar.

Art. 37
(1) Convocarea persoanelor care urmeaza a fi audiate, pentru prezentarea in fata comisiei de disciplina sau in fata membrului/membrilor comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv a persoanelor din cadrul compartimentului de control din autoritatea ori institutia publica care efectueaza cercetarea administrativa se face de catre presedintele comisiei de disciplina, prin citatie.
(2) Citatia este individuala si cuprinde urmatoarele elemente constitutive, sub sanctiunea nulitatii:
a) numarul de inregistrare si data emiterii;
b) numele, prenumele, domiciliul/resedinta sau sediul institutiei unde isi desfasoara activitatea, functia celui citat si calitatea avuta prin raportare la sesizarea aflata pe rolul comisiei de disciplina;
c) numarul si data inregistrarii la comisia de disciplina a sesizarii aflate pe rol;
d) locul, data si ora organizarii sedintei;
e) numele, prenumele si semnatura presedintelui comisiei de disciplina.

Art. 38
(1) Comunicarea citatiei si a tuturor actelor de procedura se face de catre secretarul comisiei de disciplina, personal, cu semnatura de primire, sau, dupa caz, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin posta electronica cu confirmare de primire/livrare. Dovezile de comunicare se depun la dosar.
(2) Comunicarea citatiei si a tuturor actelor de procedura prin scrisoare recomandata se face la domiciliul sau resedinta celui citat ori la adresa de corespondenta. Schimbarea domiciliului/resedintei uneia dintre parti pe perioada desfasurarii procedurii de cercetare administrativa trebuie, sub sanctiunea neluarii ei in seama, sa fie adusa la cunostinta comisiei de disciplina.
(3) Daca persoana citata refuza sa primeasca citatia sau sa semneze dovada de primire, se incheie un proces-verbal de catre secretarul comisiei de disciplina.
(4) Citatia se considera comunicata partilor si in cazul in care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul postal pentru a o ridica, desi exista dovada avizarii sale.
(5) Sub sanctiunea nulitatii, citatia va fi comunicata celui citat cu cel putin 5 zile lucratoare inaintea termenului stabilit pentru desfasurarea sedintei comisiei de disciplina.
(6) Prezenta persoanei citate in fata comisiei de disciplina, personal sau prin reprezentant legal sau conventional, in conditiile art. 32 alin. (4) din prezenta anexa, acopera orice vicii de procedura.

Art. 39
(1) Citatia pentru audierea functionarului public a carui fapta face obiectul sesizarii se comunica impreuna cu un exemplar al sesizarii, precum si cu copii ale inscrisurilor depuse de catre persoana care a formulat sesizarea, daca este cazul.
(2) Dupa primirea citatiei, a sesizarii indreptate impotriva sa si a inscrisurilor depuse de persoana care a formulat sesizarea, functionarul public poate sa formuleze o intampinare, pana la termenul-limita la care comisia de disciplina administreaza probele, care sa cuprinda raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale sesizarii, precum si mijloacele de proba prin care intelege sa se apere.
(3) In intelesul prezentei anexe, se considera mijloace de proba: inscrisurile si martorii.

Art. 40
(1) Persoana care a formulat sesizarea si functionarul public a carui fapta a fost sesizata pot cere, in scris, ca procedura de cercetare administrativa sa se desfasoare si in lipsa, pe baza actelor de la dosar, cu exceptia termenelor stabilite pentru audiere.
(2) Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara nu impiedica desfasurarea cercetarii administrative.

SECTIUNEA a 5-a
Audierea
Art. 41
(1) Persoana care a formulat sesizarea se audiaza separat de functionarul public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara. La solicitarea uneia dintre parti si cu acordul celeilalte, audierea se poate realiza in prezenta persoanei care a formulat sesizarea si a functionarului public a carui fapta a fost sesizata.
(2) Audierea se consemneaza intr-un proces-verbal de audiere, care contine atat intrebarile formulate de membrii comisiei de disciplina sau de membrul/membrii comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv de persoanele din compartimentul de control din autoritatea ori institutia publica care efectueaza cercetarea administrativa, cat si raspunsurile persoanei audiate.
(3) In timpul audierii, persoana care a formulat sesizarea si functionarul public a carui fapta este cercetata au obligatia de a propune mijloacele de proba pe care le considera necesare.
(4) Daca persoanele audiate nu vor sau nu pot sa semneze, se va mentiona acest lucru in procesul-verbal de audiere.
(5) Refuzul persoanelor legal citate de a se prezenta la audieri se mentioneaza in procesul-verbal de audiere si nu impiedica desfasurarea cercetarii administrative.
(6) Audierea se inregistreaza si pe suport electronic, care se pastreaza la dosarul cauzei si constituie anexa la procesulverbal de audiere.
(7) In procesul-verbal de audiere se stabileste, obligatoriu, termenul pana la care mijloacele de proba care nu au fost solicitate in timpul audierii vor mai putea fi invocate in fata comisiei de disciplina sau a membrului/membrilor comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv a persoanelor din cadrul compartimentului de control din autoritatea ori institutia publica care efectueaza cercetarea administrativa, dar nu mai tarziu de termenul-limita la care comisia de disciplina administreaza probele.
(8) Procesul-verbal de audiere se semneaza pe fiecare pagina de toate persoanele prezente la audieri. Adaugarile, stersaturile sau modificarile aduse se semneaza in acelasi mod, sub sanctiunea de a nu fi luate in seama.

SECTIUNEA a 6-a
Administrarea probelor
Art. 42
Mijloacele de proba care nu au fost solicitate in conditiile art. 41 din prezenta anexa nu vor mai putea fi invocate in fata comisiei de disciplina sau a membrului/membrilor comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv a persoanelor din cadrul compartimentului de control din autoritatea ori institutia publica care efectueaza cercetarea administrativa.

Art. 43
Administrarea probelor presupune analizarea probelor propuse in timpul audierii de catre persoana care a formulat sesizarea si de catre functionarul public a carui fapta este cercetata, precum si a probelor propuse in conditiile art. 41 alin. (7) din prezenta anexa.

Art. 44
Audierea martorilor se face cu respectarea prevederilor art. 41 din prezenta anexa.

Art. 45
Comisia de disciplina are obligatia de a asigura accesul neingradit al persoanei care a formulat sesizarea si al functionarului public a carui fapta a fost sesizata la documentele utilizate in sau rezultate din activitatea comisiei de disciplina privind fapta sesizata ca abatere disciplinara.

Art. 46
(1) In cazul in care sunt indicii ca functionarul public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara poate influenta cercetarea administrativa, comisia de disciplina are obligatia de a intocmi un raport privind propunerea de interzicere a accesului acestuia la documentele care pot influenta cercetarea sau, dupa caz, propunerea de mutare temporara a acestuia in cadrul autoritatii ori institutiei publice ori in cadrul altei structuri fara personalitate juridica a autoritatii ori institutiei publice, cu aplicarea dispozitiilor art. 492 alin. (10) si (11) din prezentul cod.
(2) Raportul se inainteaza conducatorului autoritatii sau institutiei publice, care are obligatia de a instiinta comisia de disciplina, in termen de 10 zile de la data primirii raportului, asupra masurilor dispuse.

Art. 47
In cazul in care sunt indicii ca fapta savarsita de functionarul public poate angaja raspunderea civila, penala sau administrativa contraventionala ori patrimoniala, comisia de disciplina are obligatia de a lua masurile legale ce se impun in vederea sesizarii organelor abilitate.

SECTIUNEA a 7-a
Dezbaterea cazului
Art. 48
Dezbaterea cazului se face de catre comisia de disciplina pe baza:
a) proceselor-verbale de sedinta;
b) proceselor-verbale de audiere a persoanei care a formulat sesizarea, a functionarului public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara, a martorilor, precum si in situatia aplicarii art. 44 din prezenta anexa;
c) probelor administrate;
d) raportului membrului/membrilor comisiei de disciplina desemnat/desemnati pentru efectuarea cercetarii administrative, respectiv al persoanelor din cadrul compartimentului de control din autoritatea ori institutia publica care au efectuat cercetarea administrativa, daca s-a solicitat ca cercetarea administrativa sa fie efectuata astfel.

Art. 49
(1) Comisia de disciplina poate sa propuna, in urma dezbaterii cazului:
a) aplicarea uneia dintre sanctiunile disciplinare prevazute la art. 492 alin. (3) din prezentul cod, in cazul in care s-a dovedit savarsirea unei abateri disciplinare;
b) clasarea sesizarii, atunci cand nu se confirma savarsirea unei abateri disciplinare.
(2) La individualizarea sanctiunii disciplinare aplicabile functionarului public, comisia de disciplina tine seama de:
a) cauzele care au determinat savarsirea abaterii disciplinare;
b) imprejurarile in care aceasta a fost savarsita;
c) gradul de vinovatie;
d) gravitatea si consecintele abaterii disciplinare;
e) conduita functionarului public;
f) existenta unor sanctiuni disciplinare ale functionarului public, care nu au fost radiate in conditiile prevazute de lege;
g) existenta unui concurs de abateri disciplinare.
(3) In aplicarea alin. (2) lit. f), presedintele comisiei de disciplina solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici eliberarea cazierului administrativ al functionarului public aflat in procedura de cercetare administrativa, potrivit art. 496 alin. (3) lit. d) din prezentul cod.
(4) Exista concurs de abateri disciplinare atunci cand:
a) doua sau mai multe abateri disciplinare au fost savarsite de acelasi functionar public, prin actiuni sau inactiuni distincte, inainte de a fi sanctionat pentru vreuna dintre ele;
b) una dintre abaterile disciplinare a fost comisa pentru savarsirea sau ascunderea altei abateri disciplinare;
c) o actiune sau o inactiune savarsita de un functionar public, din cauza imprejurarilor in care a avut loc sau a urmarilor pe care le-a produs, realizeaza continutul mai multor abateri disciplinare.
(5) In caz de concurs de abateri disciplinare, comisia de disciplina propune, in urma cercetarii administrative, aplicarea sanctiunii disciplinare aferente abaterii disciplinare celei mai grave.
(6) In cazul in care comisia de disciplina propune aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute la art. 492 alin. (3) lit. b) -e) din prezentul cod, aceasta va propune si durata acestora si, dupa caz, procentul de diminuare a drepturilor salariale, respectiv functia publica pe care urmeaza a se aplica sanctiunea retrogradarii intr-o functie publica de nivel inferior.

SECTIUNEA a 8-a
Finalizarea procedurii de cercetare administrativa
Art. 50
Procedura de cercetare administrativa se finalizeaza:
a) la inchiderea dezbaterii cazului;
b) la data clasarii sesizarii in conditiile prevazute la art. 29 din prezenta anexa.

Art. 51
(1) In termen de 5 zile lucratoare de la data finalizarii procedurii cercetarii administrative potrivit art. 50 din prezenta anexa, comisia de disciplina intocmeste un raport cu privire la sesizarea in cauza, care trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) numarul si data de inregistrare ale sesizarii;
b) numele si prenumele functionarului public a carui fapta este sesizata ca abatere disciplinara, denumirea autoritatii sau a institutiei publice, precum si a compartimentului in care acesta isi desfasoara activitatea;
c) numele, prenumele, domiciliul/resedinta sau, dupa caz, locul de munca si functia detinuta de persoana care a formulat sesizarea ori denumirea si sediul persoanei juridice, precum si numele si functia reprezentantului legal;
d) prezentarea pe scurt a faptei sesizate si a circumstantelor in care a fost savarsita;
e) probele administrate;
f) propunerea privind sanctiunea disciplinara aplicabila de catre persoana care are competenta legala de numire sau, dupa caz, propunerea de clasare a sesizarii;
g) motivarea propunerii;
h) numele, prenumele si semnaturile presedintelui si ale celorlalti membri ai comisiei de disciplina, precum si ale secretarului acesteia;
i) data intocmirii raportului.
(2) In cazul in care se propune sanctiunea disciplinara privind destituirea din functia publica, raportul prevazut la alin. (1) trebuie sa cuprinda identificarea si descrierea consecintelor grave ale abaterii disciplinare.
(3) Propunerea prevazuta la alin. (1) lit. f) se formuleaza pe baza majoritatii voturilor membrilor comisiei de disciplina. Membrul comisiei care are o alta parere redacteaza, motiveaza si semneaza opinia separata, cu prezentarea considerentelor pe care aceasta se sprijina.
(4) Raportul comisiei de disciplina se aduce la cunostinta persoanei care are competenta legala de numire in functia publica, persoanei care a formulat sesizarea si functionarului public a carui fapta a fost sesizata, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data intocmirii acestuia.
(5) In termen de 10 zile calendaristice de la data primirii raportului prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de implinirea termenului prevazut la art. 492 alin. (8) din prezentul cod, persoana care are competenta legala de numire potrivit legii emite actul administrativ de sanctionare disciplinara in conditiile prevazute la art. 528 alin. (1) si (2) si art. 532 din prezentul cod.
(6) Functionarul public nemultumit de sanctiunea disciplinara aplicata o poate contesta in conditiile prevazute la art. 495 din prezentul cod.

CAPITOLUL III
Dispozitii speciale privind activitatea comisiei de disciplina
Art. 52
Documentele rezultate in urma desfasurarii procedurii administrativ-disciplinare de catre comisia de disciplina au caracter confidential, in situatia in care sedintele comisiei de disciplina nu au avut caracter public, si se pastreaza de secretarul acesteia.

Art. 53
(1) Membrii, secretarul comisiilor de disciplina, precum si persoanele din cadrul compartimentului de control care efectueaza cercetarea administrativa, desemnati potrivit art. 33 din prezenta anexa, care isi desfasoara activitatea in alte localitati decat cea de domiciliu, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport, de cazare si de diurna, in conditiile stabilite pentru salariatii institutiilor publice.
(2) Decontarea cheltuielilor de transport, de cazare si de diurna, in conditiile prevazute la alin. (1), se asigura de autoritatile sau institutiile publice in cadrul carora isi desfasoara activitatea membrii comisiei de disciplina, secretarul acesteia, respectiv persoanele din cadrul compartimentului de control care efectueaza cercetarea administrativa, desemnati potrivit art. 33 din prezenta anexa.

Art. 54
(1) Presedintele comisiei de disciplina intocmeste un raport de activitate anual cu privire la activitatea comisiei de disciplina, pe care il inainteaza conducatorului autoritatii sau institutiei publice, precum si consilierului de etica, in vederea intocmirii raportului anual prevazut la art. 401 alin. (4) lit. i) din prezentul cod.
(2) Formatul standard, termenele si modalitatea de transmitere a datelor privind procedura administrativ-disciplinara se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 55
(1) Conducatorul autoritatii sau institutiei publice, precum si conducatorul compartimentului in care isi desfasoara activitatea functionarul public a carui fapta a fost sesizata au obligatia de a sprijini activitatea comisiei de disciplina in vederea solutionarii cazului.
(2) Compartimentul de resurse umane din cadrul autoritatii sau institutiei publice este obligat sa transmita presedintelui comisiei de disciplina toate documentele solicitate, necesare in desfasurarea procedurii administrativ-disciplinare, potrivit atributiilor comisiilor de disciplina.

Art. 56
(1) Orice activitate care implica prelucrarea datelor cu caracter personal realizata in aplicarea dispozitiilor prezentei anexe se efectueaza cu respectarea prevederilor legislatiei privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
(2) Persoanele care au acces la datele cu caracter personal au obligatia de a pastra confidentialitatea acestora, in conditiile legii.

Art. 57
Orice referire si orice trimitere in actele normative in vigoare la Hotararea Guvernului nr. 1.344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor considera referire la dispozitiile prezentei anexe.
 
>>Revino la cuprinsul Codului administrativ al Romaniei apasand AICI!<<

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Ianuarie 2022
Votati articolul "Codul administrativ - Anexele nr. 1 - nr. 7":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre codul administrativ anexe

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre anexe nr. 1 - nr. 7 codul administrativ
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI