Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cetatenii UE, acceptati in UK pe baza de punctaj

Cetatenii UE, acceptati in UK pe baza de punctaj
Dupa finalizarea perioadei de tranzitie a Brexit, cetatenii UE vor fi acceptati in Regatul Unit (UK) doar pe baza de punctaj. Sunt, totusi, o cateva exceptii de la aceste reguli. 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 Marea Britanie va introduce un sistem de imigrare pe baza de puncte, aplicabil cetatenilor UE .

In cadrul noului sistem de imigrari, incepand cu anul viitor cetatenii UE vor fi tratati ca cetateni ce nu necesita viza, ceea ce inseamna ca pot veni in Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioada de sase luni fara a fi nevoie sa obtina o viza. Un vizitator poate intra in Marea Britanie de mai multe ori in interiorul acestei perioade, dar nu poate ajunge sa locuiasca efectiv in Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja intr-o gama larga de activitati, cum ar fi efectuarea de vacante, participarea la sedinte si conferinte sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci sau accesa fonduri publice.

Pentru cei care doresc sa ramana pe perioade mai indelungate decat sase luni, cu scopul de a munci, a studia sau locui in Marea Britanie, va fi necesar sa depuna o cerere de viza. Cererea va putea fi depusa pe site-ul GOV.UK si va trebui demonstrat ca ei indeplinesc criteriile relevante si punctajul necesar vizei pentru care depun cererea. Cetatenii UE care primesc viza vor primi acces securizat la informatiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care il vor putea folosi pentru a-si confirma drepturile si pentru a accesa servicii diverse, in loc sa foloseasca un document fizic privitor la statutul lor.

Solicitantii de viza care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identitatii folosind o aplicatie de smartphone. S-ar putea ca unii solicitanti sa trebuiasca sa se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viza daca nu poseda pasaport biometric, nu pot folosi aplicatia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.

Solicitantii de viza vor avea de platit o taxa de cerere de viza. Aceasta va fi cuprinsa intre 95 de lire sterline pentru o perioada de sub 6 luni si 822 de lire pentru o perioada de sub 10 ani. In plus, exista si servicii premium pentru care se poate plati suplimentar.

In afara de oferta de vize pentru lucratorii din domeniul Sanatatii si Ingrijirii, si in afara ce cazul in care se aplica o anumita exceptare de la regimul vizelor, toti solicitantii care sosesc in Marea Britanie pentru o perioada mai indelungata decat sase luni vor trebui de asemenea sa achite Suprataxa de Sanatate pentru Imigrare (IHS), care le va permite accesul la sistemul de sanatate din Marea Britanie prin intermediul Sistemului National de Sanatate (NHS).

In cadrul noului sistem de imigrari, Marea Britanie va introduce o abordare unitara, coerenta si mai ferma cu privire la cazierul judiciar ce se va aplica tuturor cetatenilor. Cei ce doresc sa intre pe teritoriul Marii Britanii pot fi refuzati daca:
  • Au o condamnare cu inchisoare de cel putin 12 luni.
  • Au savarsit o fapta penala care a cauzat daune grave.
  • Sunt recidivisti care dau dovada de o nesocotire constanta a legii.
  • Caracterul, conduita sau cercul lor de apropiati inseamna ca prezenta lor nu va contribui la binele public.

Pana pe 1 octombrie 2021 cetatenii UE, SEE si Elvetiei pot intra in Marea Britanie cu pasaport sau document national de identitate asa cum o fac si acum. Incepand cu 1 octombrie cetatenii UE, SEE si Elvetiei vor avea nevoie de pasaport pentru a calatori in Marea Britanie. Cu toate acestea, cetatenii UE, SEE si Elvetiei ale caror drepturi sunt protejate prin Acordul de Retragere, de ex. cei care intra sub incidenta Programului de Inregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme) si a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontiera) vor putea sa calatoreasca in Marea Britanie folosind documentele nationale de identitate pana la 31 decembrie 2025 cel putin.

Cetatenii UE care doresc sa vina in Marea Britanie inainte de 1 ianuarie 2021 vor continua sa beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranzitie, care permit continuarea libertatii de miscare intre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Cetatenii UE care sosesc inainte de expirarea perioadei de tranzitie la 31 decembrie 2020, precum si respectivii lor membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Inregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispozitie perioada de pana la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere in baza prevederilor acestei scheme.

Acceptarea muncitorilor calificati in UK din 2021

In cadrul noului sistem orice persoana care se deplaseaza in Marea Britanie pentru a munci va trebui sa demonstreze ca indeplineste un anumit set de cerinte pentru care li se vor atribui puncte. Nu exista un plafon maxim pentru numarul de persoane care pot face cerere pe traseul Muncitorilor Calificati.

Pentru a fi eligibili pentru aceasta viza solicitantii trebuie sa demonstreze ca:
  • Au o oferta de munca – sustinuta de un sponsor agreat de Ministerul de Interne – la nivelul de calificare corespunzator, din partea unui angajator cu sediul in Marea Britanie;
  • Au obtinut salariul minim corespunzator calificarii (adica 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de munca efectiv, oricare dintre cele doua va fi cel mai mare); si
  • Stapanesc limba engleza la nivelul mediu B1 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine).

Daca solicitantul castiga intre 20.480 GBP (pragul minim de salariu pentru toti muncitorii calificati) si 25.600 GBP este posibil sa faca totusi cerere de viza pentru Muncitori Calificati ‘dand la schimb’ puncte pentru anumite caracteristici ca sa se incadreze in cerinta salariului. Este posibil de exemplu sa dea puncte la schimb daca:
  • au un loc de munca intr-un domeniu care sufera de lipsa de forta de munca
  • au un doctorat intr-un subiect relevant pentru locul de munca
  • sunt nou-veniti pe piata de munca din Marea Britanie (cerinta salariului pentru nou-veniti va fi cu 30% mai scazuta decat cea pentru muncitori cu experienta in indiferent de domeniu, pana la limita inferioara de 20.480 GBP).
 
 

Acceptarea muncitorilor inalt calificati in UK din 2021

Marea Britanie doreste sa atraga cele mai bune si inteligente talente din intreaga lume. Viza de tip Talent Global permite sosirea in Marea Britanie a solicitantilor cu cea mai inalta calificare fara a detine o oferta de munca si obtinerea anterioara a unui salariu minim. Solicitantii nu sunt obligati sa indeplineasca cerinta stapanirii limbii engleze pana ce nu fac cerere de rezidenta permanenta. De asemenea nu sunt obligati sa indeplineasca cerinta mijloacelor financiare de intretinere. Aceasta este o viza flexibila, valabila pana la 5 ani. Este disponibila pentru solicitantii din urmatoarele categorii:
  • Stiinta si medicina
  • Stiinte umaniste
  • Inginerie
  • Cercetare stiintifica
  • Tehnologie informatica
  • Arte si cultura

Pentru a face cerere de viza, solicitantii trebuie:
  • Sa fie persoane cu recunoastere internationala atat la cel mai inalt nivel cat si ca lideri in domeniul lor respectiv, sau care s-au dovedit foarte promitatori si au sanse mari sa devina lideri in domeniul lor respectiv.
  • Sa fie agreate de un organism competent din domeniul Talent Global. Exista sase asemenea organisme competente Aprobate de Ministerul de Interne. Organismul competent evalueaza aptitudinile, capacitatea si realizarile solicitantului si da Ministerului de Interne un aviz consultativ de sustinere. Lista integrala de organisme competente se gaseste aici
  • Sa faca cerere de viza la nu mai tarziu de 3 luni de la primirea scrisorii de sustinere.
  • Marea Britanie a introdus o optiune de procedura rapida si pentru savanti de top ai lumii si cercetatori de top care doresc sa vina in Marea Britanie, procedura aflata in competenta agentiei nationale de finantare UK Research and Innovation (Cercetare si Inovare Stiintifica in Marea Britanie). Aceasta optiune se adreseaza solicitantilor din domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii (STEM).

Pentru a putea face cerere solicitantii trebuie:
  • Sa fi primit un premiu denumit dupa o somitate sau o bursa de prestigiu.
  • Sa detina o functie universitara de conducere, cum ar fi Profesor Universitar sau Conferentiar Universitar, in cadrul unei institutii de invatamant superior, institutii de cercetare stiintifica sau institut eligibile.
  • Sa fie membru al unei echipe de cercetatori finantate din fonduri publice si care a primit finantari sau premii de prestigiu.

Nu exista inca informatii pentru muncitorii sezonieri.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cetatenii UE, acceptati in UK pe baza de punctaj":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016